За поредна година датата 9 септември 1944 година раздели обществото ни и се превърна в повод за размяна на остри реплики между нашето външно министерство и Русия.

Един от хората преживяли прехода е проф. Димитър Луджев – знаков политик в онези години.

През 1979 г. завършва политикономия във Висшия икономически институт в София, където учи и Иван Костов. Член е на Клуба за гласност и преустройство, координатор на Контактната група на СДС в кръглата маса, на която бившите комунисти и опозицията преговарят за мирен преход към демократични избори.

Става депутат във Великото Народно събрание и политически съветник на първия президент Желю Желев. Вицепремиер е от СДС в коалиционното правителство на Димитър Попов. А през 1991 г. министър на отбраната в първото изцяло синьо правителство на Филип Димитров. 

След вътрешнопартиен скандал подава оставка и се връща в парламента, където напуска СДС и основава либерална партия. През 1994 г., след оставката на Любен Беров, получава мандат да състави правителство, но не успява.

През 1997 г. е съучредител на нова партия – Обединение за национално спасение, с която се връща в парламента. 

След политическата си кариера е преподавател, доктор по исторически науки. Една от обществените фигури от близкото минало, които твърдят, че Държавна сигурност стои зад разграбването на страната ни и по време на българския преход.

Днес Луджев твърди, че годините са го променили: „Тогава нещо струеше, някаква вяра, някаква надежда, някаква воля за промяна, да постигнем това, за което мечтаехме – една по-добра България. (…) От рано в мен е тая нагласа да ликвидираме тоталитарния комунистически строй и да изградим едно модерно либерално общество като Запада”.

По думите му единият от митовете, който витае сред обществото е, че през 90-та година „нищо не било станало”.

„Това беше един от най-значимите периоди – периодът на революционен преход от тоталитарна комунистическа система към либерална демокрация и пазарна икономика. Аз не знам дали хората са си дали сметка какво се е случило тогава. Френският президент Франсоа Митеран 90-та година на един обяд ни каза с д-р Желев: „Искрено ви завиждам, защото е рядък шанс в живота една генерация да преживее такива грамадни промени”.

Чуйте цялото интервю във видеото.