Рано тази сутрин Ботеви поклонници от различни краища на страната поеха от Козлодуйския бряг по стъпките на Войводата и неговата чета.

Тази година участниците в Националния туристически поход до връх Околчица във Врачанския Балкан са 1500. Изправени са пред различни предизвикателства, като се започне от дългите изнурителни преходи по асфалт и черни пътища, лагеруването на палатки през нощта, не е изключено да ги валят проливни дъждове.

Но целта, както казват всички, си заслужава, а тя е - да усетят онова родолюбиво чувство, което преди 147 години е повело 200 момци към смъртта в името на свободата на България. Маргарита Стефанова съпровожда поклонниците. 45 ученически групи също са част от тях.

Те тръгнаха в 6:30 часа тази сутрин от „Ботев парк“ в Козлодуй, от кораба „Радецки“, където имаше голямо тържество.

Ученици от Руската гимназия в Бургас ПГЧЕ „Васил Левски“ за трети път тръгват по стъпките на Ботев.

„Това е традиция с десетилетна история, която е пример за приемственост. 77 години се провежда този поход у нас“, отбеляза техният учител.

„Не само Христо Ботев, но и всички други национални герои са от много голяма значимост. Те са пожертвали не само живота си, но и всичко свято и мило за тях. За да можем ние днес да живеем в свободна държава“, отбеляза Габи.

В похода има и група с ученици от Годеч. Повечето от тях идват за втори път. Казват, че не може преживяването да се опише с думи. Въодушевлението е пълно, играят се хора и се пеят песни.