Засилен мигрантски натиск има през последните месеци към нашата страна. В бежанските центрове у нас са настанени главно хора от Афгранистан, Ирак и Сирия.

Често съобщаваме за опитите им да преминат незаконно границите, но рядко чуваме техните истории. Срещаме ви с едно семейство от Сирия, където вече 12 години има гражданска война. Преди войната в страната от Близкия Изток имаше население от 22 млн. души, повече от половината сега са напуснали.

Раздяла, борба и търсене. Три етапа, през които минават онези, които запълват настоящето си със спомени за дома.

„Съпругът ми изчезна във войната, бащата на дъщерите ми. Бях свидетел на бомбардировки, нямаше ток, вода, бензин, изобщо война. Как да останеш човек сред безчовечността”, разказва Айша Саад.

Тя е на 36 г., има три дъщери. Две от тях са с нея в България третата е в Швейцария, където е сгодена. У нас са 18-годишната Тасним и 15-годишната Сара.

Снимка: btvnovinite.bg

„Дъщерите ми са от първия ми съпруг, с втория се запознахме в Дамаск, оженихме се, решихме да напуснем Сирия, защото там не се живее. В Дамаск аз не работех, съпругът ми беше държавен служител, дъщерите ми посещаваха училище. Училищата работеха, но нямаше сигурност. Имаше храна, но цените бяха много високи. Докато живеех в Дамаск, цените се повишиха с 50%, скоро се чух с роднини и те ми казаха, че 100% има увеличение на цените“, продължава разказа си Айша.

Снимка: btvnovinite.bg

Тази година към септември подадените молби от чужденци за международна закрила са с над 800 повече в сравнение с миналата. А към 27 септември с 364 се е увеличил броят на настанените в центрове, отново спрямо същия период през 2022 г., предимно хора от Близкия Изток.

Общият капацитет в бежанските центрове у нас е запълнен на 72%. Това са поделения в София, Харманли и селата Баня и Пъстрогор.

Снимка: btvnovinite.bg

От почти три месеца домът на Айша, Тасним и Сара се намира в квартал „Овча купел“ в София. До България стигат с помощта на трафиканти. Шофьорът, който ги превозва от Турция към България е българин.

„През град Алепо, преминах в Турция, оттам дойдох в България. Организацията стана с помощта на трафиканти, които не видях лично, по телефона се чувахме. Платих им след пристигането ми в България. Платихме по 1500 евро на човек. Чрез WhatsApp се свързах с тях още от Дамаск. В Турция също поддържахме контакт по телефона. Имаше обява в TikTok, там ги намерих. Продадох жилището, в което живеехме и колата и с парите тръгнахме насам. След като преминахме в Турция, бяхме задържани от турските власти и бяхме настанени в бежански лагер. Наложи ни се да напуснем Турция, защото нямахме документи за самоличност, турски документи. В момента турците не регистрират сирийски граждани“, обяснява Айша Саад.

По думите ѝ за мъжете бежанци е по-трудно, защото в Турция често ги бият жестоко. Тя опитала да се застъпи за няколко момчета, като ги представи за свои синове, но това не ги спасило.

В България семейството на Айша се обръща към неправителствена организация, която попълва молбите им за закрила, регистрира ги и така се настаняват в център към Държавната агенция за бежанците.

Мъжът на Айша не присъства на интервюто, защото вече е на работа – в заведение в центъра на София като касиер.

Гледайте повече във видеото!