bTV по пътя на мигрантите от трагичния случай в Локорско. Наши източници разкриват следите на канала за трафик на чужденци. 

След като мигрантите са прескочили оградата ни с Турция, използвайки стълба, са се придвижили до района на село Каменец, където са разделени на групи и натоварени в камиона ковчег. От там по автомагистрала „Тракия“ са стигнали до района на Локорско. А сега почти всички оцелели вече са в бежански центрове.

Един от тях е във Военна рампа, други - в Бусманци.

Село Каменец е междинна точка по пътя на мигрантите - близо е и до браздата, и до магистрала „Тракия“. Тук чужденците остават няколко дни, за да чакат каналджиите, твърдят наши източници.

Във фаталния петък рано сутринта трафикантите ги крият в тайниците на камиона и потеглят. Минават през няколко села, качват се автомагистралата и стигат до Локорско.

В Каменец местните не са изненадани от вероятността групи мигранти да чакат край селото. Водят ни на място, където има следи от лагер. Виждат се маратонки и спални чували. Изоставените къщи също са спирка за трафикантите.

Преди седмици в тази изоставена къща в началото на селото е задържана група от 11 мигранти.

Според местните патрули на гранична полиция по трасето няма, а маршрутът се използва отскоро. Вътрешният министър призна, че корупционните практики по границата са много, а мигрантският натиск ще се увеличава.

„На територията на Турция има над 4 милиона сирийци. Те не могат толкова дълго време да изкарат там. Техният път, тяхната крайна цел е Европа. Сега, след това земетресение, очакваме още такива хора“, коментира Иван Демерджиев.

Има ръст на досъдебните производства и обвинителни актове за каналджийство, сочи статистиката на прокуратурата. Осъдителните присъди за трафик също се покачват. 

„В същият отчетен период се наблюдава спад в постигнатите резултати в борбата с организираната престъпност. Този спад според нас се дължи на закриването на специализираната прокуратура“, каза Сийка Милева.

„Спад, първо няма. Статистика, в която има спад, аз не съм я виждал. Има огромен ръст на досъдебните производства във всички линии“, заяви Демерджиев.

По темата работиха Дани Атанасова и Владислава Тричкова.

В борбата с каналджиите по границата вече ще се използват и дронове.До месец анализ трябва да посочи причините за каналджийството у нас. Проучването ще се прави от новосъздадения съвет за криминологични изследвания. Анализът ще бъде представен на бъдещите депутати. Това съобщи министърът на правосъдието Крум Зарков.

Според него тежката ситуация по границите ще продължи.