"За 24 часа успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група. В тайника на камиона са били 52-ма мигранти", заяви директорът на НСлС Борислав Сарафов на брифинг по повод тежкия инцидент с мигранти, станал вчера край София, когато 18 мигранти починаха, а други 34 са пострадали.

Снимка: Прокуратурата

“Само за 24 часа с колегите от вътрешните работи свършихме огромен обем от работа и разпитахме десетки свидетели. Над 20 претърсвания са направени на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови", каза той.

"Става въпрос за организирана престъпна група, която превозва мигранти от турската граница до местност край сръбската граница. Точните локации се получават по "Телеграм" от ръководителя. Крайната дестинация е Западна Европа - Великобритания, Франция, Германия. Сумата, която заплащат е между 5 и 7 хил. евро по метода "Хавала". Нашите каналджии не са взимали цялата сума - шофьорите са взимали само по 100 евро за превозен човек. Ръководителят е взимал между 500-1000 евро на човек. Тайниците са се приготвяли от шест човека, те са били обвити с фолио, за да не се засекат от рентгените”, уточни Сарафов.

Той подчерта, че не е ясна точната възраст на мигрантите.

От какво са починали мигрантите?

"Съдебните лекари са изготвили 18 съдебни експертизи. От аутопсиите е видно, че те са загинали вследствие на асфикция - задушаване от изчерпване на кислород в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията им на гръдния кош и корема са били силно ограничени, което е довело до кислородна недостатъчност", каза Сарафов.

По думите му мигрантите са умирали бавно и мъчително. "Всеки от тях е умирал между 30 и 60 минути. Става въпрос за изключителна трагедия. Ще бъдем безкомпромисни по разкриването на престъпната група", добави Сарафов.

“Това не е първият превоз на мигранти на тези каналджии. По техни думи са извършвали по два превоза месечно”, каза той.

7 души са задържани

"Ние успахме да задържим 7 лица и имаме основания да смятаме, че са били съпричастни в това тежко криминално престъпление. За четири лица имаме безспорни доказателства", заяви директорът на ГДНП Атанас Илков.

"Вчера беше лош ден за България, за съжаление пак влязохме в черната статистика на Европа. Закриха най-сериозния инструмент за борбата с организираната престъпност - Специализираната прокуратура. Бих попитал дали някой ще се извини на българския народ. Виждам сериозните намерения на Иван Демерджиев за съвместна работа. Ще се опитаме съвместно да защитим сигурността на българските граждани", каза главният прокурор Иван Гешев.

Какво се е случило вчера?

"Около 7:30 часа сутринта двамата шофьори, които са обвиняеми вече, са отишли с камиона ковчег в местност до турската граница, посочена от локацията в "Телеграм", от там са качили 52-ма души от мъжки пол, на видима възраст от 13-14 години до 33 години", каза Сарафов.

Той подчерта, че мигрантите са качени в тайниците, но малко след "Траянова врата" се е чуло от каросерията на камиона силен тропот.

"В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти. В този момент те са изоставили камиона и мигрантите и са тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско", добави Сарафов.