Всички от обвинените по случая със загиналите мигранти у нас са задържани с изключение на Валентин Христов. Той сам се е предал вчера в Гърция и предстои неговата екстрадиция. Нови обвиняеми няма.

Схемата е позната на всички разследващи  - става въпрос за канал, който се е занимавал само с афганистански мигранти. Организатор на тази група е Виктор Кузмов. Той е давал всички наставления по телефона на останалите участници и е подавал локацията – откъде да бъдат вземани мигрантите и до коя финална точка да бъдат закарани.

Съорганизатор на тази група е Валентин Христов. Той беше обявен за издирване, но вчера сам се е обадил в националното следствие и е казал, че иска да се предаде. Той сам се свърза и с bTV и каза, че няма нищо общо с тази група. Посочи още, че бил граничен полицай повече от 10 години.

Какво коментира той пред bTV– вижте тук:

Той заяви, че ще се върне в България, за да докаже, че е невинен. Шофьор на камионa е бил Атанас Атанасов. Той е получавал по 100 евро за всеки един мигрант. С него е пътувал Християн Дунгаров, който е първият човек разказал пред следователите абсолютно всичко, което се е случвало до момента и е разказал цялата схема.

Той е бил нает от самия Атанасов и е получавал по 500 евро. Тачо Тачев и Петър Янев също са задържани. Тепърва ще се установява каква е тяхната роля в схемата. За Тачо Тачев се знае, че е измислил тайника.

Засега според разследващите има вероятност от София към Сърбия също да има участие на бивш или настоящ служител на гранична полиция. Установената до момента група е действала само от Турция до София. Какво е участието и кои са поемали групата от София към Сърбия засега не се знае.

Днес след 14 часа ще се гледат мерките за неотклонение на всички задържани. Трима от тях са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост, а двама - за каналджийство. Но и петимата може да се сдобият с обвинения за каналджийство.

Какво коментираха бившият директор на ГД "Национална полиция" ген. Васил Василев и бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев - чуйте във видеото: