След като 18 мигранти загинаха след удушаване при нелегален превоз у нас, следователят от Националната следствена служба Мариан Маринов разкри подробности около случая специално пред bTV. 

Седем души са задържани, а един от тях е бил разпитан лично от Маринов. Той обясни, че става дума за изпълнители и че организаторите все още не са ясни.

Следователят добави, че по разказ на единия от заловените, който е получил най-млаката сума за участието си в превоза, става дума за бригада, която е монтирала тайниците в камиона. Една от причините за смъртта на мигрантите е непрофесионално направената вентилация.

Маринов обясни, че неграмотността при изработката на клетките е довело да гибелта на хората.

„Тайниците са направени от много добри материали, имало е и облицовка с фолио. Целта е била неутрализиране на термокамерите по границите. Ние сме задържали така наречените “мулета”. Водещата причина е алчността. Другите причини са глупостта и неграмотността. В такава клетка не може да се напъхат 26 души. Тя е много здрава и няма как да я разбият. А са се ритали, за да се опитат да излязат“, каза още Маринов.

Следователят зави, че миграните преди това са ходили и по горите преди да стигнато до камиона. 

„Мигрантите търсят надежда. Те също са жертви. Не знаят къде се движат, изтощени са, гладни са. Нечовешко е състоянието им. Били са готови да се наблъскат в тези камиони. Най-малкото момче беше 15-годишно“, каза още Маринов. 

Той обясни, че водачите са знаели, че превозват хора. А когато слизат и отварят тайниците, побягват, защото гледката е ужасяваща.

„Водачите не са знаели, че хората загиват. Тези хора са си броили минутите. 7 часа са преседели. Това е нечовешко. Трагедията за оцелелите е, че са се прегръщали със своите мъртви другари“, каза още Маринов.

Той добави, че един от разпитваните е обяснил, че е дал 7000 евро, за да бъде превозен до Германия.

Предполага се, че каналът започва от Турция, но много трудно може да се проследи, защото всичко е направено много професионално. В момента са хванати дребните риби, добави следовател Маринов. 

Вижте целия разговор във видеото.