Трагедията с тежкия инцидент с камиона ковчег край София нажежи страстите и на политическата сцена и отново се стигна до обвинения.

Поредната трагедия с нелегални мигранти е и оценка за сигурността на границата ни. Това е изводът на политическите сили и тази оценка определено не е добра.

Според партиите оградата на границата ни с Турция не е достатъчно добра защита. Трябва да има подкрепление от жива сила, но и законодателни промени. 

Според Бойко Борисов кабинетът "Петков" е отворил страната за мигрантите, служебното правителство сега не е виновно и единственото решение е страната да има редовна власт.

От "Продължаваме промяната" отговориха, че не е време за политика, а за правосъдна реформа и борба с корупцията.

Границите на страната ни не се пазят добре, е прочитът на партиите. 

“Ние направихме така, че България да бъде давана за пример за нулева миграция. В същото време каналите, които разтвори Бойко Рашков и “Промяната”, категорично го казвам – ви доведоха да настане ад”, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

“Крадецът вика – "дръжте крадеца". Това съоръжение, изградено по границата ни с Турция, наречено ограда, е тотално компрометирано. То беше изградено от последното редовно правителство на Бойко Борисов, но просто едни пари бяха откраднати”, каза Кристина Петкова от "Демократична България".

“Нека не се замеряме с напразни обвинения, а да видим как наистина може правосъдието у нас да заработи, така че тези, които вършат такива безумни престъпления да могат да бъдат осъдени максимално бързо”, смята Даниел Лорер от “Продължаваме промяната”. 

По-строги наказания за каналджиите искат и от БСП.

“Единственият начин държавата да се справи с това отвратително явление е здравата ръка, стабилната законодателна основа, бърз съд, конфискация на цялото имущество и присъди”, заяви Атанас Зафиров от левицата.

Според "Възраждане" решението на проблема е армията да се намеси.

“Над 1000 човека всеки ден да минават границите нелегално, трябва да бъде пресечено и то може да бъде пресечено само по този начин – с изпращането на българската войска по границата. Иначе няма да стане”, каза  Костадин Костадинов от "Възраждане".

Партиите са единни за това, че наред с каналджийството институциите трябва да се борят и с корупцията.