Издирваният от обвиняемите за камиона ковчег е в Гърция, заяви пред bTV вътрешният министър Иван Демерджиев, който е момента е в Карлово.

За него е пусната и европейска заповед за арест. 

До този момент седем са арестувани и шестима са обвинени за тежкия инцидент. Това е равносметката, след като вчера край София беше открит изоставен камион с 52-ма мигранти, 18 от които загинали от задушаване.

От градската прокуратура съобщиха, че най-вероятно ще има още обвинени. 

Камионът вече е изтеглен, а мястото не е отцепено. Той е бил изоставен далеч от пътя, така че да не може да се види от преминаващите коли.

Мигрантите са били извозени от каналджии, които се занимават с това от повече от година. Всеки месец те са имали средно по два курса, за да бъдат извозени до Западна Европа бежанците плащали по между 5 и 7 хиляди евро. Шофьорът на камиона е получавал по около 100 евро от мигрант, а ръководителят на престъпната група между 500 и 1000 евро. 

Организираната престъпна група и преди е прекарвала групи с мигранти, но винаги те са били по-малобройни.

“В предишни случаи са казвали 25 до 35 мигранти”, каза директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Така най-вероятно от алчност за повече пари – този път в камиона  натоварват 52-а мигранти. Това се случва вчера около 7:30 часа сутринта. След което потеглят от Ямболско към границата със Сърбия.  През цялото време чужденците пътуват в специално направен тайник.

“Тайниците ги изготвят сами, оборудвани са дори с фолио, така че рентген да не засече топлината на телата”, добави Сарафов.

Пътуването върви нормално до тунела “Троянови врата”, където се чува силен шум, но трафикантите продължават.

“В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти”, каза Сарафов.

Шофьорът и спътникът му спират. Виждат загинали и замаяни хора, а след това бягат. Малко по-късно бежанците са открити от случайно преминаващ човек, който подават сигнала.

“Аз видях камиона в полето и се досетих за какво става дума. Видях, запознах се и съм уведомим органите”, каза очевидецът пред bTV.

В този момент каналджиите вече са на път, с автобус. Първо от село Локорско до централната автогара, а от там и до Бургас. През това време на място се правят огледи.

Готови са и аутопсиите на 18-те загинали. 

От аутопсиите е видно, че те са загинали вследствие на асфикция - задушаване от изчерпване на кислород в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията им на гръдния кош и корема са били силно ограничени, което е довело до кислородна недостатъчност, заяви Сарафов.

Към този момент са повдигнати обвинения на шестима души.

“Организаторът е многократно осъждан, а престъпната му дейност датира от 1997 г.”, каза говорителят на Софийска градска прокуратура Христо Кръстев.

Един от обвиняемите, след като е разбрал, че загиналите мигранти са открити, е напуснал страната. Двама от арестуваните са работили в автосервиз в град Каблешково. Именно за тях се предполага, че са изработили тайниците.

Мерките за неотклонение на обвиняемите ще се гледат в понеделник.