19 от пострадалите мигранти край софийското село Локорско остават в лечебни заведения. Днес бяха освободени 8 от тях. Това съобщи на брифинг служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. 

„Повечето от тях бяха настанени в Държавната агенция за бежанците на „Военна рампа“, тъй като имахме около 14 непълнолетни, на които там е подсигурен психолог, храна, дрехи, постоянно наблюдение. Също има на разположение лекар и медицинска сестра“, допълни той.

Припомняме ви, че 18 мигранти починаха вчера, сред които и едно дете, след като се задушиха в камион, изоставен край софийското село Локорско. Други 34 са пострадали.

„На мястото на трагедията с мигрантите ние заварихме 18 мъртви. От останалите 34, които бяха транспортирани в лечебни заведения, няма починал човек“, каза още здравният министър. 

Той допълни, че 27 от тези 34 във вчерашния ден са били настанени в 5 софийски болници, а другите са били прегледани и обслужени.

„Болниците събраха допълнителни екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Към момента 19 души остават в лечебни заведения“, обясни д-р Асен Меджидиев.

Той съобщи, че в „Пирогов“ сутринта е имало 8 мигранти, от които 5 са били изписани към 14 ч.

„Остават трима души, които във вчерашния ден бяха интубирани, бяха в по-тежко състояние, двама от тях са екстубирани. Очаквам, че и третият може би ще бъде екстубиран днес. Контактни са, говорят, изтощени, обаче няма нищо, застрашаващо живота им. Включително посланикът на Афганистан ги е посетил и е разговарял с тях“, каза още д-р Асен Меджидиев.

Министърът допълни, че в „Пирогов“ има двама души в сравнително по-тежко състояние, в реанимация.

"Те са със съмнение за рабдомиолиза, седирани са, но поддържат добра сатурация. Още 5 човека са настанени с лоши показатели от кръвната картина, с висок карбоксихемоглобин. Те са в момента на кислород и им се правят непрекъснати вливания, за да се възстанови диурезата. В болница „Света Анна“ имаше 4 човека, от които 3 непълнолетни по техните думи – на 13, на 14 и на 17 години, които днес бяха преведени към Държавната агенция за бежанците. Остана един човек в реанимация, който обаче е в съзнание, контактен е, стабилен е хемодинамично, със спонтанно и ефективно дишане и съответно адекватна диуреза", отбеляза министър Меджидиев. 

Той съобщи още, че в болница ИСУЛ вчера са постъпили 4 човека. 

„Те са прегледани, проведени са им изследвания и веднага са освободени. В болница „Токуда“ има настанени 4 човека, които също са стабилни, двама от тях са с охлузвания, двама са с интерстециални промени в белия дроб. След направени рентгенови изследвания, те ще бъдат задържани за наблюдение и лечение до понеделник. Още 4 човека имаме настанени в МВР болница, които се намират в хирургия, те са в сравнително леко и стабилно състояние с хипотермия са, с охлузвания и основно дехидратирани. В момента се рехидратират".