Кризата и високите цени на дървата, а и на тока са отворили нова ниша в незаконната търговия - на стари мебели за горене.

Мебелите, които се продават незаконно и се горят, са с опасни вещества - бои, лакове, лепила. Освен, че се търгуват разнообразни видове дървесен материал, цените също варират. Всичко е по договаряне.

Екипът получава и предложение в кв. „Факултета“ – ще получи бус с дървен материал от стари мебели срещу 70 лева, но трябва да участва и в събирането им.

Снимка: Редакторски екип

Жителите казват, че с този материал им е по-изгодно отоплението, а горенето на гуми и обувки вече не е на мода.

Снимка: Редакторски екип

Лошото качество на въздуха им пречи, но не виждат друга алтернатива:

Снимка: Редакторски екип

„Едно семейство с пет или шест деца откъде да плаща за климатик? Климатикът и дървото – то стана едно и също (като цена – бел. ред.)“.

За да контролират нерегламентираното горене от Столична община построяват наблюдателна кула с камери и сензори. Когато засече странен дим в реално време поддава сигнал към дежурните служители в апаратната.

Снимка: Редакторски екип

„Екип заедно с екипи на други институции отиват на място и се предприемат необходимите действия“, обясни Кристиян Иванов, гл. експерт в „Аварийна помощ и превенция".

Снимка: Редакторски екип

След поддаването на сигнала екипите на Столична община го проверяват и при необходимост глобяват нарушителите. За тази година към момента са получени 17 сигнала за нерегламентирано горене. Глобени хора няма, но са с предупредителни актове от полицията.

„Имали сме случаи - гуми, кабели, горят директно, пали се огън по средата на улицата и се гори и вече като го засече, то алармира и дежурният го препредава“, добави Иванов.

Снимка: Редакторски екип

В зимните месеци над София има гъста мъгла, а почти всички станции показват завишаване на фините прахови частици. Това показват и станциите около квартал „Факултета".

На фона на мръсния въздух в София от Столичната община готвят пакет с мерки. Една от тях е смяната на печките за дърва и въглища и подмяната им с нови климатици.  До момента са раздадени около 4000 климатика. Всеки може да кандидатства. Единствените условия са - да се отоплява на дърва или въглища и да бъде собственик на имота.