Наблюдателна кула вдигат в столичния квартал "Факултета". Тя ще следи дали се изгарят опасни отпадъци.

От години в печките на квартал "Факултета" гори почти всичко - от гуми и пластмаса, до кабели и дрехи втора употреба. 24-метровата кула обаче вече ще следи за тези нарушения. Освен на открито ще се знае и кой какво гори дори в печката си.

Снимка: btvnovinite.bg

"Ще имаме наблюдение в оперативния дежурен център в общината и в пожарната. Идеята е камери да улавят нерегламентираното горене, дават сигнал към нас, екипи на пожарната и столичния инспекторат вземат мерки по прекратяването на това горене", обясни Красимир Димитров - директор на „аварийна помощ и превенция”, в предаването "Тази сутрин".

Снимка: btvnovinite.bg

Системата се включва в мерките за опазване на чистотата на въздуха, посочи той. Наблюдението ще е постоянно – 24 часа в денонощието. Кулата започва да работи в края на март.

Снимка: btvnovinite.bg

На шега жителите на "Западен парк" и "Красна поляна" обясняват, че буквално виждат въздуха, който дишат. Основният замърсител е съседният квартал "Факултета".

Снимка: btvnovinite.bg

Част от къщите тук се отопляват с текстил и автомобилни гуми. Горенето на кабели пък е бизнес. 

За отопление се ползва дори стара дограма, която се продава специално за огрев.  

Снимка: btvnovinite.bg

В борбата с мръсния въздух от Столична община започнаха инсталация на филтри по комините, а групата за артпровокации Destructive Creation стигнаха още по-далече - подариха парна инсталация на 4 къщи. Целта - демонстрация как да намалим вредните емисии.

Снимка: btvnovinite.bg

За жалост къщите с парно във "Факултета" и до днес си остават само 4.