Данните на Националната система за мониторинг качеството на въздуха показват, че няма регистрирани превишения през последното денонощие (27 декември). През почивните и празничните дни е имало превишение на нивата в станцията в район „Надежда“.

Това заяви в студиото на „Тази сутрин“ Теодора Полимерова - директор Дирекция "Климат, енергия и въздух“ в Столична община.

„В момента се измерват нива между 20-30 микрограма, това са почасови стойности и те не могат да се сравняват със средната денонощна стойност, която е 50 микрограма, а за фини прахови частици 10 микрограма“, добави тя.

От началото на декември има регистрирани четири превишения, като последното е на 23 декември. Това става ясно от данните на мобилната измервателна станция на Столична община, която от 1 декември е позиционирана в центъра на София.

Според данните на сайта IQAir въздухът в столицата превишава нормата за качество 5,9 пъти.

 „Сайтът измерва почасови стойности за фини прахови частици 2,5, като сравняват часовата измерена стойност със годишната препоръчителна норма на СЗО, която е 5 микрограма на кубичен метър. Това не е редно и може би изнася не толкова достоверни данни“, отговори Полимерова.

Снимка: bTV

„Обикновено ниските части на града задържат замърсяване, това е около Централна гара, „Подуяне“, „Надежда“, обясни Полимерова.

Проверки за нерегламентирано горене се извършват от Столичния инспекторат.

„При откриване на нарушения се налагат санкции. През декември санкции са наложени предимно на автосервизи, които се отопляват с отработени масла или ПДЧ плоскости“, заяви тя.