Отново се отчитат сериозни превишавания на нормите за фини прахови частици във въздуха както в София, така и в няколко града в страната. 

Прогнозата на Столичната община е за запрашаване до четири пъти над нормата за днес и утре – 26 и 27 ноември.

За последните 24 часа най-сериозно превишаване е отчетено в столичния кв. „Надежда“. Жителите му са дишали 4 пъти по-мръсен въздух.

При норма 50 микрограма за кубичен метър, тя достига близо 200 микрограма. Високи стойности са отчетени и в кварталите „Павлово“ и „Хиподрума“.

В дните с най-голямо замърсяване в социалните мрежи отново се появиха кадри на нерегламентирано горене на отпадъци в района на Виетнамските общежития. 

В страната най-отровен въздух са дишали в Горна Оряховица и Видин, където стойностите също достигат 180 микрограма. Запрашаване има и в Благоевград и Шумен.

От Столичния инспекторат започнаха проверка за горене на битови отпадъци във връзка със замърсяването.

„От началото на годината сме направили над 1500 проверки и имам над 150 акта за административни нарушения. Всички тези проверки са свързани с част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух“, обясни Полина Асенова, нач. сектор „Контрол по паркирането“ към столичния инспекторат.

Като мярка срещу замърсяването на въздуха в София ще са безплатни буферните паркинги към станциите на метрото 26 и 27 ноември. Прогнозата на Столичната община е, че и утре ще има запрашаване до четири пъти над нормата. Освен заради пандемията, сега столичани имат още една причина да ходят по улиците с маски.