Качеството на въздуха в София е екстремно лошо тази сутрин, според данните на Европейската агенция за опазване на околното среда и гражданската платформа airbg.info.

Тези данни се различават от данните на Столичната община и Министерството на околната среда и водите. 

Снимка: btvnovinite.bg

Европейската агенция за околната среда към ЕК използва държавните станции за измерване на въздуха, които са няколко в София. Разликата идва от там, че се измерват на база различно време.

Според прогнозата на Столичната община в следващите два дни ще има нисък дял на фините прахови частици.

В битката с мръсния въздух Столичната община започна внезапни проверки. Снощи бяха инспектирани бившите Виетнамски общежития в столичния квартал "Красна поляна". Проверени са 290 домакинства и са издадени 8 акта за горене на отпадъци.

Снимка: btvnovinite.bg

От общината уточниха, че това са редовни проверки, за да разберат как се отопляват жителите в апартаментите, както и дали горят непозволени отпадъци. Иззети бяха стари дивани, които могат да бъдат използвани за гориво. Санкциите за нарушителите са от 5 хиляди до 50 хиляди лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Стефан Димитров живее с децата, съпругата си и четири внучета. Отоплява се с печка на дърва. Днес слага в печката стари мебели. Профилите от шкафове са произведени с лепила, лакове и други химикали от миналия век.

Снимка: btvnovinite.bg

В твърдото гориво, подготвено за печката му, виждаме стол с тапицерия, капак от тоалетна чиния, дограма, боядисана с блажна боя, дунапрен. Богат набор от химически елементи само в един малка купчина гориво за ден-два. 

В близкия до "Факултета" квартал "Красна поляна" срещаме Мария. В кофите за боклук е намерила материали за отопление за деня. 

Снимка: btvnovinite.bg

Христо се хвали, че гори само дърва. При това сухи. Намерил е стари греди.

Румен Михайлов му омръзнало да го проверяват от общината какво гори и сменил въглищата с климатик. Хората, които могат да си позволят, се отопляват на ток. Но повечето нямат пари. 

За най-бедните жители на "Факултета", старо парче дограма, изхвърлен шкаф или стол, е единствената алтернатива, за да не студуват. Горят каквото успеят да докарат с каруцата.