Столичната община обяви мерки срещу мръсния въздух - още до края годината трябва да бъдат монтирани филтри на комините на 180 домакинства.

"Красна поляна" е един от  кварталите, които ще получат от тези устройства – филтри за комини.  То струва почти 4000 лв. Целта - по-чист въздух и намаляване на нивата на фини прахови частици. Румяна вече от година ползва такъв филтър.

Снимка: btvnovinite.bg

„Имаше оплакване от съседите срещу къщата, че комина пуши много. Екологът на община „Красна поляна” като дойде каза, че може да предложат филтър на комина. Аз веднага се съгласих. Беше в сезона и фирмата, която го постави беше доволна, че може да се види ефектът. За целия отоплителен сезон разходът на ток за филтъра е 15 лева – по 5 лева горе долу всеки месец.  Включвам го като лампа, а вечер, когато камината изгасва, го изключвам. Вече няма оплаквания от съседите, няма ги замърсителите на въздуха”, сподели Румяна. 

Теодора Полимерова от общината обясни, че за безплатен филтър могат да кандидатстват всички домакинства на районите „Красна поляна” и „Слатина” с ниски доходи и хора, които поради възрастта си да няма начин да ги увеличат.

По думите й Столичната община е изпълнила първия проект за поставяне на такива филтри още през 2018 г., поставени са 25 филтъра в район „Красна поляна”. От началото на този отоплителен сезон продължава третият етап на този проект. 

Снимка: btvnovinite.bg

Теодора Полимерова припомни, че изгарянето на отпадъци е забранено. Предвидени са санкции и глоби за нарушителите – от 100 до 5000 лева. Тя посочи, че най-често сигнали за замърсяване се получават от районите „Красна поляна”, „Западен парк”, „Факултета” и „Слатина”, както и от други квартали.

Програмата с филтрите е с продължителност до 2023 г., предстои да бъдат раздадени 2000 устройства. Започва се първоначално с „Красна поляна” и „Слатина”, а след това ще обхване и други квартали.