На прага на зимния сезон Столична община ще подменя безплатно стари печки. Мерките са част от кампанията за по-чист въздух в града.

140 домакинства в София, които се отопляват с печки на дърва, ще могат да ги заменят с пелетни камини или газови. Това ще се случа за сметка на общината.

Снимка: bTV

Кампанията включва близо 5000 домакинства в 13 села и квартали в столицата. Те ще могат да се отопляват с по-екологични печки.

Снимка: bTV

Оборудването, монтажът и обучението за използване на новите печки ще е за сметка на общината. 

Снимка: bTV

За да могат да кандидатстват, трябва да се отопляват на дърва или въглища, да са собственици на имота и да са платили данъците си. 

Снимка: bTV

Прогнозите - само за година  фините прахови частици ще намалеят с 2 тона. 

„Основните критерии, които ще бъдат прилагани при избора на тези домакинства, за пилотната фаза, която предстои, са да се отопляват на дърва и въглища, да са собственици или съсобственици на имотите, които са с жилищно предназначение. Там, където искат да се подменят тези стари печки – да са заявили своето желание, да са платили към момента на кандидатстването местни данъци и такси върху недвижимия имот, който ще се подменя отоплителния уред. Кварталите или населените места трябва да са в близост до пътни артерии с натоварен трафик”, обясни Йоана Христова, заместник-кмет по екология.

Снимка: bTV

Според актуалните данни на гражданската инициатива airbg.info завишени нива на фини прахови частици в покрайнините на София – „Драгалевци”, „Факултета”, „Казичене", както и Мало Бучино и Владая.

Паралелно действа още една европрограма за подмяна на старите печки с капацитет 15 хиляди домакинства. Проект за нови отоплителни уреди е предвиден и в още 5 общини у нас - Бургас, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана.