Една писателка с приключенска душа, откривателски дух и въображение по детски. Петя Кокудева ще ни преведе през 9 планини в 10-а, през морета и океани, в джунгли и савани, за да ни разкаже истории от цял свят.

Тя е писателка на детски книжки. Наскоро обаче почти обиколи света и се убеди, че магията наистина съществува по света.

„Аз никога не съм мислила, че може да има повече от един Дядо Коледа, а в Исландия има тринайсет. Или аз никога не съм мислела, че мога да се погрижа за Бог, винаги съм смятала, че Бог е този, който се грижи за теб, докато японците плетат шапки на боговете в израз  на това, че искат да се погрижат за тях”, разказва Кокудева.

Най-важните атрибути при едно дълго пътешествие за Петя се оказват дъждобран, челник и клавиатура, с която да записва всичките си преживявания. А те са безброй, някои, от които и страшни, когато пътуваш на палатка.

„Има бури, има гонене на палатката, която се откъсва от колчетата от земята, защото има силен вятър. Любимата ми история е за едно събуждане през нощта в гората, когато чух великански, много тежки стъпки около палатката и си казах: „Сега някой ще ни убие, идва някакъв човек, ловец!”… и се оказа, че това е таралеж. И се оказа, че таралежът има много тежки стъпки, това го пише даже в Уикипедия, ако бях прочела, щях да знам, че не е нищо опасно”, спомня си писателката.

По думите ѝ, докато пътува, човек свиква да не бъде суетен.

„Свикнах наистина да се вълнувам положително от всеки тип време. Като е мъгливо – пляскам с ръце и си казвам колко е красиво, като е слънчево ми е ок. Като вали много се кефя. Изобщо като си бил на места като Шотландия, Норвегия, Нова Зеландия, където непрекъснато ръми и е мъгливо, ти просто свикваш да извличаш емоция от това”, споделя Кокудева.

За 9 месеца Петя и приятелят ѝ Георги преминават през 4 континента, с различни видове транспорт, спят на различни места и най-важното: срещат много хора и истории.

Вижте повече във видеото!