За четвърти път пенсионираната учителка Нела Петкова преживява ужаса река Средецка да влезе в дома ѝ. Къщата ѝ е до пътя срещу реката, която все по-често няма какво да спре.

При наводненията миналата седмица жената избягала, когато водата изведнъж стигнала половин метър, но не успяла да вземе със себе си и кучето.

Часове наред жената обикаля около потопената си къща. Водата идва от затлаченото корито на река Средецка. Запушените канали край шосето не я спират и влиза в домовете. Първа на пътя ѝ е къщата на учителката.

„Още малко, ако беше стигнала, до прозореца, щеше да напълни поне метър къщата с вода, но това ме е спасило. Обрахме тинята, то си личи до къде е влязла водата. Следите от миналото наводнение още са тук, не съм го оправила още“, разказа Нела Петкова.

Наводненията са четири за десет години, а когато дошла да живее в къщата на леля си, я уверили, че реката е далеч и опасност няма.

„Когато завали се страхувам аз и се страхуват всички, които са около мен. И почват да звънят да ме питат какво е, що е, защото напатихме се много. „Но на кого да се оплачеш“, заяви жената. 

Кмет на с. Дебелт Ангел Ников обясни, че доброволци са се организирали, за да помогнат на пострадалите от водното бедствие в района. Той е живял дълги години в чужбина, не чака да го търсят за помощ. А Нела Петкова има още един повод за радост  – макар кокошките ѝ да не оцеляват, с кучето ѝ всичко е наред.