Наводненията у нас през изминалите дни оставиха без дом и имущество десетки семейства. Лице в лице с бедствието, някои от тях се опитваха да спасят не само своя живот, но и този на животните си. Дядо Георги не пожела да напусне дома си без своите кози. 

Снимка: btvnovinite.bg

Роза е едно от животните на мъжа, спасено с лодка. Освен нея, в незаконните постройки в ранчото си в Старо Струмско той отглежда още кокошки, прасе и кон.

Видял, че водата настъпва към стопанството му и потърсил помощ, но отказал да се евакуира, от страх какво ще се случи с животните. 

Георги обяснява, че пожелал от униформените да изпомпат водата от имота му. „Животните ми са мили, не мога да оставя животните да се давят, бременни кози, прасе, кон, 50 кокошки, до последно мислех да си спася животните“, допълни мъжът. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Дядо Георги се наложи да бъде евакуиран, защото водите на реката бяха високи. Той беше обграден от всички страни с вода. При прииждане на реката, имаше опасност за неговия живот и този на животните му“, обясни гл. инспектор Петър Седмаков, началник сектор „Специализирани оперативни дейности" при РДПБЗН-Благоевград. 

Снимка: btvnovinite.bg

По думите му възрастният мъж многократно е отказвал евакуация с мотива, че животът на животните е по-ценен. Тогава униформените решават да спасят първо животните на дядо Георги. Осем животни са подслонени при негов съсед, след като са транспортирани до там с гумената лодка на спасителния екип. 

Възрастният мъж прекарва нощта в ареста. От полицията обясняват, че се е стигнало до там, защото с поведението си той е застрашавал собствения си живот. „Идеята за настаняването му в ареста беше с цел превенция, за да не допуснем той самоволна отново да се върне в обитаваното от него място, преди да се нормализира ситуацията“, обясни гл. инспектор Красимир Уруджолов, началник на 2 РУ-Благоевград. 

Снимка: btvnovinite.bg

След като излиза от полицията Георги Станоев отново се връща в ранчото, при любимите животни. В този ден са били евакуирани общо шест лица в областта.