Проливен дъжд през целия ден превърна главния път за Южното Черноморие в море, а тръгналите на път се оказаха във воден капан.  

Пътят между Созопол и Бургас в двете посоки остана затворен. Много хора не разбраха, че има обходен маршрут през селата и останаха часове в колите си.

Отсечката между Бургас и Черноморец вече е отворена, но пътят между Черноморец и Созопол все още е затворен.

Забранен за движение е и участъкът Бургас – Средец при кръстовището за село Дебелт.

Снимка: facebook.com/dnikolov.eu

В Малко Търново река Младежка преля и затвори пътя за селото. Около 30 души останаха във воден капан, но кметът на общината увери, че няма бедстващи семейства, нито наводнени къщи.     

Рано сутринта обитателите на 20 къщи във вилно селище "Черниците" край Бургас бяха предупредени да напуснат домовете си заради критично покачване на нивото на река Маринка.

За да не прехвърли през дигата и да залее близките къщи, спешно беше отворен шлюз на нефтената рафинерия.

В село Равадиново беше обявено бедствено положение заради критично покачване на нивата на язовирите "Факуда" и "Синята вода". Започна тяхното изпускане и разширяване на преливниците.

"Ако се скъсат дивите на тези язовири и се получи вълна, винаги има опасност не само за жителите на село Равадиново, но и за курортните комплекси, които са по-долу на главния път", заяви кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Заради огромно количество вода на пътното платно беше затворен участъкът Извор – Зидарово. Водата идва от преливника на язовир "Хур дере", който се източва контролирано.

В критичните зони имаше закъсали автомобили, които бяха изваждани с тежка техника. По-рано днес преляха и реките Отманлийска, Изворска и Маринка.

Снимка: facebook.com/dnikolov.eu

За трите денонощия, откакто без прекъсване вали в Бургаска област, са паднали средно над 100 литра на кв м, на места - над 150. Заради голямото засушаване преди това обаче сериозни наводнения няма, а пълните язовири ще спасят областта от водна криза. 

Към населените места в Западна България, залети от високите води, се добавиха наводнения в Благоевградско и Бургаско. Над проходите в Централния Балкан се изсипа обилен сняг.

Съобщава се и за поне 5 сериозни свлачища, засегнали пътни участъци.

Паднали камъни създадоха проблеми и на три жп участъка, а в три области в Западна България изпитваха проблеми с тока.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!