През последните седмици протести в Унгария, инициирани от инфлуенсъри, са напът да се превърнат в една от най-масовите демонстрации срещу премиера Виктор Орбан.

Снимка: btvnovinite.bg

Помилване на човек, прикривал сексуално насилие над деца, излезе наяве сега. Това доведе до оставката на президента Каталин Новак и други политически фигури.

Консерваторът Орбан, който е на власт от 2010 г., се опита да потуши скандала, който свали ключови  политически фигури като самата Новак и бившият министър на правосъдието Юдит Варда. Но новините, свързани със скандала, продължиха да доминират в местните медии през цялата тази седмица.

„Подадоха оставки, но не поеха отговорност. Те не се появиха и не предложиха честни извинения. И не разкриха кой е участвал в тази гнусна афера“, коментира опозиционерът Андрас Фекете-Гиор.

За политолога и преподавател в Централно европейския университет в Будапеща Даниел Смилов управлението в Унгария за последните 14 години власт на Орбан минава под знака на т.нар. нелиберална демокрация.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всичко това се превърна в много тежък удар по Орбан и неговото управление. Много изненадващо, защото когато имате доста сериозен контрол върху медиите и класическите канали, все пак в обществото се трупа напрежение.

Орбан управлява от 2010 г., той и преди това е бил на власт, но от последното му избиране непрекъснато управлява от 2010 г. Всъщност той управлява по доста конфронтационен начин. Не е човек, който търси консенсус на всяка цена, а напротив. Трупа се напрежение и според мен този казус е дал повод за избухване на тези напрежения“, казва Смилов.

Инициатори на общественото недоволство срещу помилването са девет от най-популярните инфлуенсъри в страната, сред които е и популярната певица Азахрия. Те не спират да публикуват призиви за протестни действия през социалните канали.

Снимка: btvnovinite.bg

„Изглежда сме свидетели на нов тип недоволство, провокирано от популярни личности. Сякаш обществото ги приема като културни трегери и те могат да променят дори и политическите пластове в страната, а не само да рекламират любимите продукти“, коментира политическият анализатор Роберт Ласцло.

Какво още каза по темата Даниел Смилов – гледайте във видеото!