Да си ваксиниран с две дози, да имаш стотици антитела и да бъдеш карантиниран за 14 дни. Това е парадоксът, пред който е изправен журналистът Найо Тицин.

„Казусът е следният – при завръщането ми от Италия вчера бях се запасил, така да се каже, с документи – сертификат за ваксина и документ от лаборатория за високо ниво на антитела – 414 при необходими 13. Оказва се, че при тези два документа нищо не може да се направи, защото те не се считат за валидни и не се признават документи, които би трябвало да те освободят от карантина“, разказа Тицин.

Снимка: btvnovinite.bg

„От РЗИ получих официален имейл, че карантината се прекратява само при отрицателен PCR тест. Моят въпрос е защо се издават сертификати за ваксинация с всичките необходими атрибути, издаден от Националната здравна информационна система към Министерството на здравеопазването? Защо човек с наличие на антитела трябва да бъде карантиниран? Аз съм постъпил отговорно като гражданин – ваксинирал съм се, за да не пренасям вируса. Защо трябва да си правя тест за 120 лева, след като съм ваксиниран и е ясно, че самите PCR тестове не дава 100% гаранция, че си здрав? Моят въпрос не е само към българските здравни власти. Има хаос на европейско ниво и в цял свят. Но мисля, че българските здравни власти могат да бъдат пионери в това отношение и да заявят, че един такъв сертификат може да освобождава от карантина“, смята Тицин.

Въпреки че е ваксиниран, той може да пренася в горните дихателни пътища вируса и ако не спазва мерките и се срещне с някого, може да му го предаде, коментира д-р Николай Брънзалов в „Тази събота“.

„Трябва да има малко по-облекчен режим за ваксинираните, ние затова настояваме за международен, поне европейски сертификат, който показва, че в страната не влиза болен човек“, каза Брънзалов.

  • „За да не се оправдават, че няма пари“: Правителството удължи мерките за подкрепа до края на юни
  • Над 30 000 души са се ваксинирали по време на празниците (ОБЗОР)
  • Има вероятност „зелените коридори“ да продължат и след 9 май
  • Катя Сунгарска: Намаляват повикванията в Спешната помощ, третата вълна затихва
  • У нас пристигнаха още 273 780 дози от ваксината на „Пфайзер“
  • Лъчезар Томов: 10 души вече заразяват по-малко от други 10, епидемията спада
  • 631 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Великден на морето: Курортите на юг посрещат първите туристи, но все още при слаб интерес
  • Щитът срещу вируса: Oколо 35% от българите имат някаква защита (ОБЗОР)
  • Ваксини по празниците: Опашките с желаещи пред пунктовете не спират