Кърджали се превърна в новото огнище на COVID- 19 в страната, след като само за ден бяха регистрирани 12 случая, а една жена, която е отказала лечение, е починала. В същото време здравните власти в Кърджали дават на прокурор лекарка, която се е опитала да ги заблуди за контактите, които е имала, след като е дала положителен резултат.

28-годишната лекарка е специализант в „Пирогов“. Прокуратурата образува проверка срещу нея, за да стане ясно дали тя в крайна сметка наистина е забавила информацията, която е подала към здравните власти за контактите, които е имала. Те не са знаели с кого е контактувала лекарката преди да започне тестването.

Масовото тестване на лицата, които са били в контакт с нея, започва преди ден и така се стига до този бум, който е регистриран в Кърджали.

Директорът на РЗИ в Кърджали – д-р Виктор Кирчев, обяви, че вчера са направени 120 проби, от които 2 са положителни. Единият положителен резултат е на лице, контактно на лекарката, а другият – от шивашки цех в Черноочене.

„Още снощи сме се свързали с лекарката, цехът е затворен за събота и неделя, за да се направи дезинфекция. Жената е уведомена. Ще й връчат предписание на нея и на близките й за спазване на карантина“.

Всички лица, контактни на лекарката, са открити и тествани, посочи още д-р Виктор Кирчев. Белодробното отделение на болницата в Кърджали, което беше поставено под карантина , беше отворено късно снощи. Общият брой на случаите на коронавирус в града вече достигна 33.