Районната прокуратура в Кърджали образува проверка по подаден сигнал от РЗИ-Кърджали срещу 28-годишна лекарка от „Пирогов“, която след установяване на положителна проба за COVID-19 не е съдействала и укрила информация от здравните власти за установяване на контактните лица, съобщи кореспондентът на bTV в региона.

Според директора на РЗИ-Кърджали д-р Виктор Кирчев, тя е предизвикала огнище в Кърджали, тъй като 12 от болните в региона са се заразили в следствие на контакт с нея, за което тя първоначално е укрила информация.

Близка на лекарката, 74-годишна жена с тежко заболяване, е починала снощи. В момента д-р Сибел Муса е под карантина в дома си в Кърджали.

Сред заразените са лекар и санитарка в  белодробното отделение на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" - Кърджали, заради което отделението от вчера е затворено.  В него има 15 пациенти и 3 медицински лица, които са карантинирани там от 48 часа. Днес тестовете им са отрицателни и предстои след повторна дезинфекция, отделението да бъде  отворено.

В отделението инфекцията влиза, след като лекарката – д-р Сибел Муса - отива на свиждане на 74-годишна тежко болна жена. Тя е допусната в отделението, въпреки че свижданията са били ограничени, като колега на медиците. Преди да започне специализация в „Пирогов“, лекарката е работила в Спешното отделение на болницата и е познавала повечето лекари. В момента на свиждането тя все още не е била тествана.

Според нейни колеги от болницата, тя е посетила и инфекциозното отделение и се е оплакала, че има температура от няколко дни, заради което сама е поискала да и бъде направен тест. След отчитане на положителния резултат, тя заявила, че от връщането си от София на 23 май е нямала контакт с никого, защото не е излизала от дома си. Колегите й от болницата обаче подават друга информация в РЗИ. 

Заради отказа за съдействие от нейна страна, установяването на контактните лица и  тестването им отнема близо седмица.

След направените тестове  става ясно, че  заразени с COVID-19 са: лекар и санитар от белодробното отделение, 74-годишната болна, при която лекарката е била на свиждане, 90- годишна пациентка, която е била в една стая с нея,  инфекционист от  частната болница в Кърджали, както и  членове на семейството на лекарката от  с. Черноочене, една от която работи като шивачка в цех в селото.

Потърсена за коментар, тя  отказа интервю по телефона, но заяви, че каквото е трябвало, е казала на РЗИ.

„Не е точно така и ще стане ясно скоро, по телефона интервюта не давам“, заяви пред екипа ни медикът с коронавирус.

Общия брой случаи в Кърджали от началото на  епидемията е 32. 11 от тях за последното денонощие.