Продължава кампанията „Скритите таланти на България” на „Операция Плюшено мече”. Затова 17 ноември е Ден нa Плюшеното мече в ефира на bTV.

Тя набира средства за младежи без родители или от социално слаби семейства, за да им помогне да развият своя талант.

Благодарение на дарители с добри сърца, в момента в седем града се обучават 11 момичета и момчета.  С тях работят 10 преподаватели и 8 ментора.

Каква е идеята на кампанията? Талантливи младежи без родителска грижа или от финансово затруднени семейства получават индивидуална програма с частни уроци при професионалисти, личен ментор, достъп до ресурси и мероприятия в избраната от тях професионална сфера и подкрепа при кандидатстване във ВУЗ и намиране на стаж и работа.

Снимка: btvnovinite.bg

Едни от тях са трима братя от Видин, на които Плюшеното мече вече е помогнало.

Лазар, Илия и Александър хващат лодките и греблата за първи път преди около пет години. Тогава те дори не умеят да плуват. Това обаче не е пречка настоящият им треньор Стефан Илиев, да разпознае в тях следващите надеждни състезатели по кану.

Снимка: btvnovinite.bg


Дунав омагьосва тогавашните хлапета, свикват с лодките, спортът ги завладява. И тук на помощ идват "Скритите таланти на България".

„Може би попаднахме на най-точната организация, най-точното НПО начело с Михаела Стойкова, която много сериозно им подаде ръка, много им помага, много стои зад гърба им с цялата организация”, каза Стефан Илиев, треньор по кану-каяк.

Снимка: btvnovinite.bg


Голямото предизвикателство пред единадесетокласниците сега са матурите. После искат още да учат, но запазват в тайна за какви професии мечтаят. Сигурно е обаче, че раздялата им със спорта е немислима, така че продължават да гребат  - с тройни усилия и срещу течението.

Можете да помогнете с SMS на номер 17777 с текст DMS TALANTI

Зад „Операция плюшено мече” стои Михаела Стойкова, която е била доброволец в Африка. „Мечта ми е да помагам на повече деца, в програмата има 11 и аз всички много ги обичам, те всички имат нужда от нашата помощ. България наистина е майка на много талантливи деца, които, за съжаление, ако не им подадем ръка, нямат шанс да реализират едно светло бъдеще за себе си”, каза със сълзи на очи тя в студиото на „Тази събота”.

В символ на кампанията се превърна актрисата Албена Павлова от „Столичани в повече”. „Всяка една възможност да бъдеш добър е безценна (…) Човек е силен не за да доминира, да контролира, да тероризира… Човек е силен, за да помага”, категорична беше тя.

Според нея именно чувството за солидарност е това, което може да съхрани човека и обществото. „Мисля, че ние доста страдаме от липса на солидарност”, отбеляза тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!