Всяко българско дете заслужава шанс да покаже и развие дарбите си, за да може един ден да бъде полезен член на обществото със своите постижения в области като изкуството или спорта. В това вярват създателите на кампанията „Скритите таланти на България”, насочена към децата в неравностойно положение.

bTV е партньор на благородната инициатива, която се нуждае и от вашата подкрепа, за да бъде успешна!

Зад кампанията стои „Операция Плюшено Мече” – хората, които вече 10 години правят най-мащабната коледна кампания за деца и младежи в неравностойно положение. „За миналата година имаме раздадени над 13 000 подаръка и над 8000 посетени бенифициента, 20 000 дарители и екип от над 200 доброволци и регионални отговорници”, посочи в студиото на „Тази неделя” Михаела Стойкова, която участва в доброволчески кампании не само у нас, но и в чужбина.

Каква е идеята на „Скритите таланти на България”? „Да хванем един младеж в неравностойно положение и да му помогнем да постигне целта, която си е поставил”, отговори тя.

През октомври 2017 г. са започнали с 8 младежи лишени от родителска грижа или от социално слаби семейства от цялата страна. Те имат интереси в области като триизмерната анимация, рисуване, кану-каяк, цигулка, народни танци. Осигурени са им уроци, ментори, екипировка, достъп до конкурси и състезания, както и мотивиращи срещи с известни личности.

Снимка: bTV

„Със сигурност променяме съдби. Можем да помогнем и те да имат равен старт с останалите, така или иначе по някаква причина нямат възможност да развият дарбата си”, каза водещият на bTV Новините и автор на рубриката „Вярваме в доброто” Лиляна Боянова.

Тя разказа за прогреса на 16-годишна художничка от програмата, чийто талант само за няколко месеца „разцъфнал”: „Едно малко побутване може да направи голяма промяна”.

Михаела обясни, че за децата, които цял живот сменят институции липсата на подкрепяща среда на практика означава, че се борят по пътя на живота си сами.

Тази година „Скритите таланти на България” ще обхване още деца. Утре стендъп комици организират благотворително събитие в подкрепа на кампанията – „Смях с кауза” в 19:30 ч. в Sofia Live Club.