Ева Тепавичарова и Биляна Петринска са част от първата премиера след принудителната пауза на сцената на Народния театър, носеща името "О, ти, която и да си...".

Постановката разказва за познатите и непознати любови, белязали съдбата на един от най-големите литературни колоси на България – Иван Вазов. Разказва за жените, вдъхновявали Патриарха на българската литература, и разкрива красивите думи, които той пише за тях.

„Всички знаем, че Вазов е бил човек, който страшно е ценял женската красота и природата“, сподели Ева Тепавичарова.

Вазов започва да пише на 19-годишна възраст, вдъхновен от любовта си към Катерина, но повечето от стиховете от този период изгарят при опожаряването на Сопот. Някои оцелели, а също и написаните по-сетне в Русе, влизат в „Майска китка“.

Самият той е бил повече от сдържан, лаконичен и дискретен относно личното си битие, за което циркулират само догадки, нездрав интерес към смъртта му и почти никакво разбиране за епохата, мисията, патриархалното възпитание и ценностната последователност, които предопределят огромната му, макар и трепетна от увлечения, влюбвания и вдъхновение самота.

„Аз лично не знаех, че той е имал толкова вдъхновяващи любови. Една от тях е Евгения Марс, която в значително по-напреднала възраст той среща. Тя е била доста по-млада от него“, разказа Биляна Петринска.

На нея той посвещава стихосбирката „Люлека ми замириса“.

Самият Вазов признава, че винаги се е обвързвал с омъжени жени.

„Голямата любов на Иван Вазов всъщност е България“, допълни Ева Тепавичарова.

Постановката "О, ти, която и да си..." ще се играе на 29, 30 и 31 юли, както и на 5 и 7 август на голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!