Починалият в Благоевград пациент е проявявал всички симптоми на COVID-19 и е дал една положителна проба, заяви ген. Венцеслав Мутафчийски по повод на твърденията на общинския кризисен щаб в Банско, че мъжът, който издъхна в благоевградската болница, не е бил болен от коронавирус.

„Дай, Боже, да е така, ма едва ли, защото починалият има всички симптоми. И на мен ми се иска да не е“, каза Мутафчийски в „Тази неделя“

Вече е организирано тестването на 1000 души, които ще бъдат изследвани за коронавирус и върху чиито резултати ще се гради статистически модел. Изследването ще се проведе в МВР болница и е организирано от вътрешния министър, защото те са полицаи.

25 са общо случаите на COVID-19, регистрирани през отминалото денонощие у нас, съобщи Мутафчийски и допълни, че 16 са медицинските лица, които са заразени. 7 са новите положителни проби. Най-много са установени в Пловдив - 3 случая.  Варна, Кърджали, Сливен и Смолян имат по 1 нов заболял. 

По данни на епидемиолозите е отминала вълната на грип тип Б, но се задава вълната на коронавируса, каза шефът на ВМА.

Средният период, за който вирусът изчезва в организма, е 28 дни, затова е и удължен периодът на карантината, но има и случаи, отбелязани в медицинската литература, за 37 дни, през които заразата е активна.

85 процента от заразените с COVID-19 у нас са до 50-годишна възраст и те също боледуват тежко, разкри Мутафчийски. У нас най-младият пациент е на 3 години, най-възрастният - на 85. Най-засегнатата възрастова група обаче е до 50-годишна възраст. А годините не винаги предопределят как ще протече заболяването

„В момента можем да дадем грижи на всички, за да се справят. Но при натоварена здравна система дали може да стане това? Крайно време е да разберем, че няма да има пощаден и нито една възрастова група не бива да се отнася лекомислено. Засега няма хоспитализирани деца. всички са на домашно лечение“, съобщи ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

В момента сме на ранен етап от епидемията, а развитието й зависи от спазването на мерките.

„Вие виждате вече - нито една здравна система не може да понесе този удар и лекарите са изправени пред дилеми на кого да помогнат и на кого - не. Нарушава се принципът на здрваеопазването да се даде на всеки най-доброто“, каза председателят на Националния оперативен щаб.

Той припомни, че болестта протича дълго - у нас има излекуван пациент за 10 дни от началото на заболяването, но в литературата е описано, че обикновено това отнема около 21 дни, но има и описани случаи, при които този период достига до 37 дни.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 627 34 159 1 390
Света 6 778 208 85 514 395 687 3 304 555
Заразени* Нови Починали
България 2 627 34 159
Света 6 778 208 85 514 395 687
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer