Той е първият европейски волейболист, който играе в японското първенство и единственият българин във волейболната Зала на славата в Масачузетс. Нападател №1 в света за 1970 г.

Той е легендарният Димитър Златанов, женен за волейболистката Мария Златанова. Техният син продължава традицията да носи волейболна слава за България с успехите си в Италия. В рубриката „Менделсон” с тях се срещна Радиана Божикова.

Общите мечти на Димитър и Мария, свързани с волейбола, ги събират в един от най-романтичните европейски градове. Заедно посрещат всички волейболни успехи.

Меденият месец за Димитър е в Бразилия на състезание, а за Мария - в залата за тренировки в България. По-късно се ражда и синът им.

„Чувствам се малко длъжник на сина ми, защото трябваше бързо да се върна в спорта. Пропускаш много важни и хубави моменти от малкото дете – кога е проговорило, кога му е излязло зъбчето. Тогава обаче мислех по друг начин”, разказва Мария.

Години по-късно Златанов вече е треньор, а с тогавашния си отбор ЦСКА печели три титли. През 1988 г. решава да приключи кариерата си в България и заминава за Италия. По-късно и Мария отива там заедно с детето им.

Италия остава завинаги в сърцата им, но семейството им изкарва и един сезон в Япония, откъдето също пазят незабравими спомени. Днес синът им върви по стъпките на родителите си и носи както радост за тях, така и гордост за цялата ни страна.

Днес Димитър и Мария са щастливи баба и дядо и описват живот си като идеален.