Домът им притежава особен чар. С шампионска елха и богата трапеза, семейството на спортната легенда Армен Назарян посреща Йордановден.

Тъй като сърцата им са наполовина арменски, на този ден те празнуват и Арменската Нова Година. 

Снимка: btvnovinite.bg

Както традицията повелява, Армен иска ръката на Инга от баща й, когато тя е едва 13-годишна. Но родителите й не я дават лесно.

„Там имаше борба малко, защото изведнъж да кажеш, че искаш ръката – това е шокиращо за едно семейство. Те трябва да помислят как ще продължи моя живот, кариерата ми как ще продължи. Такива въпроси, на които аз трябваше да отговоря. И след един месец получих отговор, че са съгласни", разказва Армен.

Вдигат голяма арменска сватба с близо 400 гости, а по-късно правят и втора - българска.

„Младоженецът коли бик и събира само близките да ги почерпи. Традицията след това е една и съща, само че в Армения продължава няколко дни", допълва Армен.

Снимка: Армен Назарян, личен архив

Началото за младото семейство е много трудно. Месец след сватбата се местят в България. Инга не говори български, всичките ѝ роднини са далеч, а Армен пътува постоянно.

„Поне 6-7 месеца не знаех езика. Сама бях, само с него. Имахме роднини тук - брат му, често идваха гости, но все пак беше трудно", споделя Инга.

„Трудно е, защото оставях булката и ходех на лагери, на състезания. Имах цел да стана световен шампион и ето, три пъти станах, като се ожених. В крайна сметка семейството си е семейство, то си остава завинаги. Ергенският живот в един момент спира, и със спорта е така. Трябва да имаш поколение, семейство. Само че е малко тежко булката да стои, а ти да ходиш на лагери и да отсъстваш по 20 дена", признава Армен.

„Моите родители не са били спортисти, обаче аз съм бил много палаво момче. Един път, без да искам, не знаех хватките още, и счупих на братовчеда лактите. Ядох много бой. Всички мислеха, че аз нарочно съм го направил и от тогава нашите казаха: "Той е за спорт. Изпращайте го някъде да тренира, иначе тук много бели ще направи", спомня си Армен.

Снимка: btvnovinite.bg

Едмонд, Гриша и Инес наследяват палавия дух и спортния хъс от баща си. През 2018г. Едмонд става европейски шампион в Скопие и носи бронз от младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес. А Гриша върви по стъпките на по-големия си брат.

Армен и Инга пазят тайната на коледните чудеса и поддържат веселия дух на празниците за децата си.

Снимка: btvnovinite.bg

„Докато те спят, ние отваряме прозореца и подаръците са долу и така те стават и мислят, че някой е влязъл и е оставил подаръци", разказват Армен и Инга.

За голямото им семейство уважението е на първо място. Казват, че много обичат България и им харесва, когато всички са заедно вкъщи. А Армен обещава, че България винаги ще има златни медали в борбата.

„Ще дам от себе си всичко, за да станат като мен, да носят много олимпийски медали", уверява той.

Снимка: btvnovinite.bg

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!