Към 31-и март салдото на бюджета е 1 милиард и 200 милиона лева, обяви в ефира на "Тази събота" по bTV председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.
Финансист номер 1 в парламента заяви, че държавата ще може да изпълнява основните си функции. Според Менда Стоянова за 2 дни 230 фирми са се регистрирали по схемата "60/40". Тя коментира и решението за замразяване на заплатите на народните избраници, с думите, че това е "популистко". 

Нямам съмнение, че трябва извънредното положение да бъде удължено до 13 май, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според председателя на Комисията по бюджет и финансии така ще се преодолее здравната криза, а после и икономическата.

Менда Стоянова посочи още, че ситуацията в Народното събрание е изключително сложна.

„Всички знаем, че сега с това извънредно положение ще имаме проблем с икономиката. Заради това се прави и актуализацията на Бюджет 2020“, обясни тя.

По думите й според една от една от най – мрачните прогнози българската икономика ще се свие с 6-7%. Към момента, обаче се говори за свиване от 3%, обясни Менда Стоянова.

  • 1733 нови случая на коронавирус у нас
  • Здравният министър с писмо до "АстраЗенека" заради забавяне на доставките
  • Сигнали за забавяне на втората доза от ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“
  • Марияна Николова: Заведенията отварят при 50% заетост
  • Борисов: Отваряме заведенията на 1 март, а нощните клубове – на 1 април
  • Въпреки липсата на личен лекар: Жителите на Ахтопол ще бъдат ваксинирани от мобилен екип
  • 1800 нови случая на коронавирус, расте броят на хоспитализираните
  • Ударната имунизация: Мобилни екипи ваксинират хората в малките селища (ОБЗОР)
  • Собственици на заведения настояват за облекчения и намаляване на такси
  • Рекорд и при новозаразените с COVID-19, и при ваксинациите

„За мярката 60/40 също се говорят небивалици. Само за два дни има регистрирани 230 фирми. Мярката има за цел да подкрепи онези бизнеси, в които са се търсили работници, обучавали са ги“, обясни още Менда Стоянова.

Според нея ръстът на безработицата се е увеличил много, но това се дължи и на българите, които са се върнали от чужбина и се регистрират на борсата.

Решението за замразяването на депутатските заплати лично за мен е популистко, коментира Менда Стоянова. Трябва да вземем ясно и категорично решение каква част от заплатата си искаме да даряваме, посочи още тя.

„Парламентарната група на ГЕРБ дари 100 000 лева на Министерство на здравеопазването. Сега парламентарната група ще вземе решение да даряваме половината от заплатите си, но не само за дарителската сметка на Министерство на здравеопазването", разкри Менда Стоянова.