Световнопризнатият майстор в сладкарството Лука Аргюелс гостува на България за специален мастърклас, по покана на шеф Савина Николова, която помним от Мастършеф и нейния съпруг.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред първите рецепти, които готви още от 10-годишен, е яйчен тарт. Оригиналната рецепта е създадена в манастир през 1837 г. и се пазела в тайна близо 200 години.

В португалската столица Лисабон само едно от заведенията продава всекидневно по 20 хил. тарта, а през лятото бройката достига 40  хил.

„Всичко тръгна от семейството ми, защото освен мен родителите ми имаха още 3 деца и почти бяхме длъжни да можем да си готвим.  Но в крайна сметка и ми харесваше. Завърших курс, след това започнах да пътувам из цяла Португалия, по-късно из целия свят”, споделя майсторът сладкар.

Снимка: btvnovinite.bg

Той признава, че за него е било важно да работи и да бъде независим от родителите си. Не след дълго преоткрива и любовта към сладкарията. По думите му това е изкуство, което изисква страст.

Любимите му десерти са с имената „Еги” и Мура Стоун”.

Снимка: btvnovinite.bg

Готвил е за най-добрите ресторанти в Италия, Норвегия, Англия, Малдивите и френските Алпи. Докато приготвя храна на Малдивите се запознава с голямата с илюбов.

Снимка: btvnovinite.bg

Лука има 7 месечна дъщеричка. Новото му предизвикателство е да измисли десерт с история за семейството му.