Кокетният ресторант "Мезон де Тет" в Колмар, Алзас е носител на звезда Мишлен, благодарение на кулинарните умения на шеф-готвач Ерик Жирарден.

Снимка: bTV

„Аз съм самоук в готвеното. По образование съм електромеханик. После се занимавах със спортове, после със сомелиерство и когато се запознах със съпругата ми, тогава започнах да готвя. Тогава бях на 32 години. Четири години по-късно получих и звезда Мишлен”, разказва Ерик.

А как се приготвя истинска гурме кухня? Шеф Жирарден беше в България за празника на франкофонията и прие предизвикателството да приготви гурме хапки за зрителите на „Тази събота”:

Снимка: bTV

„Ще започнем с тарталети с подправки. Взимаме няколко стръка кориандър, копър, които накъсваме внимателно. Малко див керевиз. Така ги смесваме. Подправяме ги със студено пресован зехтин, малко лимонов сок. Това е смес, която аз съм приготвил на основата на девесил. С екстрат от девесил. Ще настържем малко кора от лайм за още повече свежест. После разбъркваме. И го поставяме върху тарталета. И ще сложим един цвят за красота.”

Снимка: bTV

Френският регион Алзас е известен с доброто си вино и вкусната си кухня.

Снимка: bTV

„Моето любимо ястие е, разбира се, от Алзас – казва се "шукрут". Това е кисело зеле, сготвено с пушени колбаси или наденици. Много е типично за нашия регион. Винаги, когато го ям, ми се връщат спомени от детството. Друго, което много обичах като дете, бяха т.нар. "бение", които са като поничка. Ядях ги горещи, веднага щом майка ги извадеше от фритюрника”, каза още шеф-готвачът.

Снимка: bTV


Френската кухня е толкова изтънчена и богата, че е включена в списъка с културните наследства на ЮНЕСКО. В нея шеф Жирарден открива продукт, който често се използва и би подобрил вкуса на всяко ястие. 

Снимка: bTV


„Във Франция много използваме трюфел в готвенето. Намирам, че трюфелът много подхожда на различни ястия със своя леко гъбен вкус, който мирише на земя. Например с яйца много добре подхожда. Според мен като сготвим едно яйце и върху жълтъка сложим трюфел, това е наистина експлозия от вкусове”, обясни Жирарден.

Снимка: bTV


За да получиш звезда Мишлен за ресторанта си, трябва първо да готвиш с висококачествени продукти, откри част от тайната на своя успех шеф-готвачът.

Снимка: bTV

„Добре да ги готвиш. Добре да ги овкусяваш. Добре да ги поднасяш. И накрая е важна и самата обстановка в ресторанта. Винаги, когато ходим на ресторант, това не е просто заради добрата храна, а също заради посрещането, обслужването, винения лист, дори приборите и изпращането имат значение”, добави Ерик.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!