Водачът на листата на АБВ в 23 МИР в София доц. Атанас Мангъров и приятелят му от студентските години анестезиологът д-р Йордан Назаров разказаха в „Тази неделя” за запознанството си, трудните години на Прехода и изборите в живота.

Двамата се познават от повече от 40 години.

"Атанас Мангъров беше перфектен студент, започнахме да общуваме, защото бяхме представители на различни езикови школи – той е англофон, а аз съм франкофон. Заемахме си книги от библиотеката и след това се събирахме и четяхме заедно", разказва д-р Назаров.

Снимка: bTV

Мангъров произхожда от семейство на лекари, но никога не е искал да стане такъв, мечтал си е да бъде физик.

„Заслугата да избера лекарската професия е на моя баща, който успя да ме убеди, че медицината е една независима професия и където и да отидеш, ще си лекар. Каза ми „ако станеш физик, трябва да си или учител, или да отидеш някъде навън”. Послушах го и не съжалявам”, разказва доцентът.

Неговият приятел от университета разказа, че още от младите си години доц. Мангъров е поставял под съмнение почти всичко.

Снимка: bTV

Мангъров обясни, че му е било трудно да отгледа и изучи четирите си деца. Не винаги успява да общува с тях, но е изключително горд с успехите им.

„Въпреки че вече са големи магарета, още ги целувам и не се срамувам от това”, добавя той.

Снимка: bTV

В зората на демокрацията, докато доц. Мангъров е в Канада, е изправен пред дилемата дали да бъде лекар, или тираджия.

„Тогава положението тук никак не беше розово. Четирите ми деца трябваше да се отглеждат. Всички бяхме като стадо овце, на което му беше паднала оградата и хукнахме наляво-надясно да търсим по-добър живот", казва той.

Снимка: bTV

Добавя, че е отишъл с официална виза, на конгрес.

"За да си лицензираш дипломата там, трябваше да минеш през много сложна процедура. Видях хора, които бяха в Канада от 7-8 години и се надяваха, че някой ден ще успеят да станат лекари. Близо месец мислех дали да остана там и накрая се върнах.”

Категоричен е, че ако днес беше в чужбина, нямаше да е по-щастлив.

Снимка: bTV

Според доц.Мангъров в момента партиите не са разделени на ляво и дясно.

"Човек трябва да бъде прагматичен, трябва да разсъждава от гледна точкана това какво иска да направи и какво не иска да се случи. В момента основното разделение на обществото е за предпазните мерки срещу COVID-19 и против тях', допълни той.

Тази събота и неделя“ ви представя кандидат-депутати от листите на първите 8 партии и коалиции, според проучването на „Алфа Рисърч“, проведено между 26 февруари и 1 март, сред 1013 пълнолетни граждани и финансирано от агенцията и bTV. "Има такъв народ" се отказаха от това свое право и затова на тяхно място бяха кандидат-депутати от листите на три партии, които имат близки прогнозни резултати – това са "Републиканци за България" – 0.9% , АБВ-0.9% и партия КОД -0.8% .

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!