България е готова с план си за ваксиниране срещу Ковид-19. Страната ни ще започне с препаратите на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна", но едва след като ги одобри Европейската агенция по лекарствата.

В първата фаза ще бъдат имунизирани над 240 хиляди медици - това са лекарите, зъболекарите, медицинските сестри, фармацевтите и целия медицински персонал.

Във втората фаза е ред на учителите и хората, които живеят в социални домове, както и техния персонал. Очаква се общият им брой да бъде малко над 112 хиляди лица. Специфичното е, че тук попадат и персоналът на ферми за отглеждане на норки.

Следва третата фаза. В нея ще бъдат имунизирани служителите, които поддържат функционирането на основни дейности. Тук попадат и полицаите, както и работещите в секторите енерго и ВиК.

Един милион и 800 хиляди души ще бъдат ваксинирани в четвъртата фаза. Това са хората на и над 65-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания.

А в петата фаза е ред на групите, които са уязвими поради условията и начина им на живот.

Враца е определена като един от шестте центъра за ваксинация и логистика. Местното РЗИ ще координира действията в целия Северозапад.

Врачанската областна болница има COVID отделение, в което се лекуват най-тежките случаи.

„В момента имаме няколко тежки случая тук, все още не са на апаратна вентилация, защото се опитваме да им дадем до последно шанс, тъй като при тях шансът е по-голям преди интубацията. Надявам се да се преборим и всичко да има положителен край“, съобщи д-р Златомир Колев в ефира на bTV.

Златомир е млад лекар специализант и реаниматор, който е избрал да остане България. Включва се в борбата с пандемията още през пролетта.

„Още май месец, когато бяха приети пациентите от Гара Вършец, имаше нужда от реаниматор. Аз кандидатствах, не съм се замислял“, разказва д-р Колев.

Докато други негови колеги се отказват заради голямата опасност, той казва, че е „преценил риска“: „Аз съм на такава (млада) възраст и нямам придружаващи заболявания. През последните седем месеца съм добре ще видим“.

Що се отнася до предстоящата ваксинация на лекарите в първа фаза, Златомир разкрива, че не смята да се възползва.

„Ваксините са хубаво нещо, говорим за задължителните ваксини, които са залегнали (в имунизационния план). Те са ни спасили от много опасни инфекции, но за съжаление, за тази ваксина срещу COVID-19, поне за мен, няма достатъчно убедителни данни, че тя ще бъде 100% ефективна и ще бъде на 100% безопасна. В медицината има така нареченото риск – полза за всяко едно лекарство или лечение – трябва да бъде претеглен много добре риска и каква ще бъде ползата. Затова мисля, че е хубаво всеки един човек да се информира и сам да прецени. Приветствам решение на правителството, че ще бъде доброволно и безплатно“, казва д-р Колев.

Друг негов колега също казва, че няма да се ваксинира, защото е изкарал болестта. Д-р Колев не е чувал от персонала на болницата някой да е казал категорично, че ще се ваксинира.

В петък фармацевти от Враца заявиха, че а готови да се ваксинират, ако Европейската агенция по лекарствата одобри препаратите. Други лекари от града споделиха, че още не са взели решение и чакат повече информация за надеждността на ваксините.

Вече са подготвени помещения в РЗИ-Враца, където да се съхраняват ваксините. Имат готовност и там да се извършва имунизацията.

  • 96 нови случая на COVID-19 у нас
  • 239 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 262 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • Новите случаи на коронавирус у нас са 275
  • 457 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 126 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 153 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 313 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 332 са новите случаи на COVID-19 у нас
  • 359 нови случая на COVID-19 у нас

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!