Националният план за ваксинация разделя страната на шест региона и започва имунизацията с пет фази.

Страната ще започне с препарата на „Пфайзер“ и „Бионтех“ и този на „Модерна“, но едва след като бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата.

Първите ваксинирани ще бъдат за над 240 хил. лекари, зъболекари, сестри и медицински персонал.

Дозите от първата ваксини, която се чака у нас по Нова година, ще стигнат за около 60 хил. души, т.е. те ще са достатъчни за около 1/4 от хората от първата от петте приоритетни групи преди масовата ваксинация.

В плана, представен днес, страната е разделена на 6 района – във всеки един от тях ще има по една регионална здравна инспекция, която да отговаря за логистиката на ваксините в цялата зона.

Във втората фаза е ред на учителите и хората, които живеят в социални домове, както и техния персонал. Очаква се общият брой да бъде малко над 112 хиляди лица. Специфичното е, че тук попада и персоналът на ферми за отглеждане на норки.

В третата фаза ще бъдат имунизирани служителите, които поддържат функционирането на основни дейности. Тук попадат и полицаите, както и работещите във секторите енерго и ВиК.

1,8 млн. души ще бъдат ваксинирани в четвъртата фаза. Това са хората на и над 65-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания.

А в петата фаза е ред на групите, които са уязвими поради условията и начина им на живот.

Ваксината ще е доброволна и ще се слага след информирано съгласие на пациента за избраната от него ваксина.

Според главния държавен здравен инспектор д-р Ангел  Кунчев няма проблем и даже е препоръчително вече преболедувалите да се ваксинират.

Здравните власти у нас отчитат леко подобрение в епидемичната обстановка. Вече имаме и първа област, излязла от червената зона – Кърджали.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!