Една от музикалните легенди на 70-те и 80-те години на XX в. - неповторимата Прешъс Уилсън от „Еръпшън” ще гостува на 13 декември в Зала 1 на НДК.

Преди участието си в България, екип на bTV разговаря с нея в Лондон.

Тя е една от най-емблематичните имена за музиката във Великобритания от изминалите десетилетия. Нейната звезда изгрява когато е на 17 години. До днес продължава да пълни световни зали с изпълненията си.

Любопитното е, че зад огромната музикална звезда стои един топъл и мил човек, който се наслаждава на простите неща от живота – като например разходките. Уилсън признава, че и харесва да е активна, за разлика от дъщеря ѝ, която не харесва да върви пеш.

Дълго време певицата живее в Германия, докато работи с продуцента на „Еръпшън”, а по-късно и за нея като солов изпълнител. За нея обаче Лондон има по-различно усещане за креативност, по-уникална атмосфера.

Хората по улиците я разпознават, а тя с усмивка ги поздравява.

Родена е в Ямайка, но родителите ѝ се местят във Великобритания когато тя е на 7 години, за да търсят по-добър живот за нея. Тийнейджърските години прекарва в САЩ, където учи.

По-късно се връща в Англия и започва класове по актьорско майсторство, пеене и танци.

Като вокалист на „Еръпшън” Прешъс започва да обикаля Европа, тъкмо завършила училище. Явяват се на състезание за таланти и ги забелязва звукозаписна компания, която им помага за турне в Германия.

Всички от групата имат и допълнителна работа, която трябва да напуснат. Решението е трудно, защото нямат никакви пари, дори за храна.

Въпреки това се превръщат в първата подгряваща група на „Бони М” при първото им европейско турне през 1977 г.

Година и половина след това Уилсън и компания записват песента I can’t stand the rain. Това ги изстрелва на върха. Малко по-късно те вече имат участия като самостоятелна група.

Признава, че 70-те и 80-те години на миналия век са били най-добрите за създаване за музика.

„Артистите бяха истински артисти, които можеха да пеят. Нямаше нужда от това да имаш „Фейсбук” и „Туитър”, за да станеш популярен”, споделя още тя.

Спомня си с добро за България и участията, които е имала у нас. Най-вече милее за родните домати.

Прешъс Уилсън не съжалява за нищо от живота си. А за уроците, които е научила от живота – пише и книга.

На 13 декември от 20.00 ч. сцената на Зала 1 на НДК ще бъде превзета от диско звездите - Шейла Боник, Прешъс Уилсън, Сандра и Братя Аргирови.