1 млн.и 200 хил. е бюджетът на ансамбъл „Пирин”, но той е емблема на Благоевград и трябва да бъде поддържан. Това отбеляза в предаването "Лице в лице" Христина Шопова - зам.-кмет по културата в Благоевград. 

"През 2011 г. ансамбълът не беше в добро състояние, но общината реши да направи всичко възможно той да остане на величината, на която сме свикнали да го гледаме. Когато си емблема, трябва да имаш величие", отбеляза Христина Шопова и добави, че с помощта на общината, ансамбълът е на почетно място. 

Снимка: btvnovinite.bg

Солистката на ансамбъла Димана Цурева - Боянова е в него от 1993 г.  и вече 26 години пее в хора. "Имаме хор, оркестър, танциори. Певиците са 23, оркестърът сащо наброява 12-13 човека и танцовият състав е 20-25 човека – мъже и  жени. Всеки има своята сцина и своето място на репетиции" , отбеляза тя. Общо в ансамбъла влизат около 80 човека.

Ансамбъл „Пирин” има все повече участия в чужбина - Франция, Испания, Хърватска. Печелят и награди от различни фестивали.   

Снимка: btvnovinite.bg

Ансамбълът може да се похвали с 10000 концерта пред повече от 7 милиона зрители у нас и по света. 

Те са имали изяви в „Карнеги хол” – Ню Йорк, „Кенеди център” – Вашингтон, "Оркестра хол" – Чикаго, театър "Кралица Елизабет" – Торонто и Монреал (Канада); Токио и Осака (Япония); зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгреса в Москва, (Русия); Буенос Айрес (Аржентина); Колумбия; театър "Боливар" – Кито, Еквадор и др.

По повод своя 65-ти рожден ден, артистите от Ансамбъл „Пирин” подготвят юбилеен концерт в Зала 1 на НДК на 14 октомври от 19.00 ч.