Всички в България са толкова приветливи и внимателни. Те имат силно изразена личност, а аз обичам хората с характер, това сподели един от най-обичаните актьори Кристоф Ламбер.

В ексклузивно интервю за „Тази неделя” той подчерта, че у нас има истински специалисти, които се занимават с кино и театър. По думите му страната ни има богата и артистична кино история. Това не е първа визита за него в България, тъй като вече има заснети три ленти у нас. Сега е в София като председател на журито на петото издание на фестивала „Синелибри”.

Ламбер участва в над 90 международни суперпродукции. Роден е на 29 март 1957 г. в Лонг Айлънд, Калифорния. През годините печели редица награди, сред които „Сезар” за ролята си на Фред в „Метрото” от 1985г. на Люк Бесон.

Той участва и в клипa на легендарната група „Куин” от песента Princess of the Universe. Освен това е продуцент и има две кино компании.

Лабмер признава, че се запалва по изкуството когато е на 11 или 12 години. Тогава за първи път участва в пиеса. По-късно се запознава с истинската му страст – киното. Актьорът обясни, че е нямал предпочитани или любими актьори, единствено е харесвал киното.

„Впечатляващо е да видиш предмет като камерата, която успява да улови душата”, допълни той.

Спомня си добре първия снимачен ден. Спомня си и колко притеснен е бил.

„Излязох от малкия си апартамент, натиснах бутона на асансьора и си казах: влизаш в професионалния свят. Въпреки това беше интересно и мотивиращо”, разказа той.

Ламбер сподели, че една от личностите, които го впечатлява е Алберт Айнщайн. Въпреки това няма актьори, които да идолизира. В тази насока заговори и за съвместната си работа с актьора Шон Конъри по време на снимките на „Шотландски боец” от 1986 г.

„Шон Конъри е невероятен, той е изключителен човешки образ. Не можеш да бъдеш добър актьор, ако не си добър човек”, заяви Ламбер.

Актьорът сподели, че винаги носи в себе си книгата на Антоан дьо Сент-Екзюпери – „Малкият принц”. Освен това обожава да чете, въпреки че не го прави често. Признава, че е любител на комиксите от дете.

Като малък сменя пет училища. Причина за това е баща му, който е бил дипломат, но и защото по характер си падал бунтар. За него училищната система е била изключително стриктна.

„Все си казвах, ако учителите са по-изтощени от мен, то защо аз да се интересувам от това, което предлагат?. Аз бях в училище, за да се забавлявам”, сподели Ламбер.

По темата за международното движение #MeToo, насочено срещу сексуалното насилие, Ламбер заяви, че всеки, който е извършил нещо непристойно – трябва да поеме отговорност. По думите му е недопустимо и неправилно да се случват подобни посегателства.

Според него е важно да бъдем внимателни преди да разпространим информация или обвинения за някой, особено ако дадено деяние не се е случило.

„Няма нужда от лъжи. Не трябва да мислим, че само, защото сме известни, имаме пари и власт, сме над някой друг”, допълни той.

Когато срещне фенове на улицата често дава автографи и си прави снимки. Според него има два избора – или да стои вкъщи, или да излезе навън.

„Трябва да приема, че хората ще искат да ме видят. Трябва да уважиш този избор”, коментира още Ламбер.  

Актьорът се радва на 25-годишна дъщеря. Той се похвали, че току що е завършила първия си филм като актриса. Ламбер я описа като „хиперактивна”, заради многобройните дейности, с които се занимава тя. Сред тях са списания, шоколадова фабрика, курсове по театър и модел.

„Тя е независим човек, който обича да прави нещата сам. Винаги сме били до нея когато е имала нужда от помощ”, каза той.

Вижте цялото интервю с Кристоф Ламбер във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!