Удължаването на учебната година през летните месеци ще е един от последните варианти. Това каза в предаването „Тази събота“ министърът на образованието Красимир Вълчев, който отговаряше на въпроси на родители и учители за мерките в училищата в условията на пандемия.

По последни данни заразени с коронавирус са 630 деца и ученици и 1534 учители. Карантинирани са 15 170 деца и ученици и 2401 учители.

137 училища са преминали към обучение от разстояние в електронна среда. Най-много училища са преминали към онлайн обучение в областите София, Варна, Пловдив, Бургас, Благоевград, Шумен и Русе.

Близо 1300 са училищата, в които няма регистрирани случаи на коронавирус.

В момента 40% от учениците се обучават дистанционно в резултат на решение на областните и общинските кризисни щабове, уточни министърът.

Отделно 5% от училищата са поискали и получили разрешение от него за онлайн обучение. От община „Лозен“, която е в рамките на Столичната община, са поискали изрично да учат присъствено, защото няма заразени ученици и учители.

По думите му диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият.

„Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява. От друга страна не може да си позволим едни и същи ученици да стоят вкъщи до март месец“, заяви Вълчев.

Той напомни, че ни предстои и грипна вълна през зимните месеци и тогава вероятно всички ще преминат на онлайн обучение.

Министърът обяви, че се обсъжда вече задължително носене на маски от учениците, когато са в клас, като и в момента някои училища въвеждат такава мярка. Според него маските трябва да са задължителни в час за учениците след 4. клас.

От думите на образователния министър стана ясно, че не се обмисля въвеждането на две дати за изпитите след 7. клас, защото това създава неравнопоставеност. Възможно е отново да отпадне определен материал от изпита и това ще стане ясно до края на април.

Единственото сигурно нещо е, че няма да има нулева учебна година, категоричен е Красимир Вълчев.

Вижте целия разговор във видеото!  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!