От днес всеки директор на училище в град от така наречените червена или оранжева зона с  COVID-19 у нас има право да решава присъствено или онлайн да се учат децата.

Междувременно излезе заповед, с която стана ясно, че гимназистите в цялата страна минават в онлайн форма на обучение.

От вчера три училища в Търговище, по едно в Шумен, Габрово, и Бургаска област, са преминали на дистанционна форма на обучение. Днес техният брой се увеличава с още две.

По данни на столичната община към момента у дома карантинирани са над 5 хиляди и 700 ученици само в София.  201 от тях са дали положителна проба за COVID-19.

Три училища са взели решение да минат на дистанционно обучение.

Статистиката за училищата, преминали към дистанционна форма на обучението, е динамична и се променя за часове.

До Министерството на образованието са отправени и други заявления от директори на учебни заведения, мотивиращи необходимостта от онлайн обучение.

От следващата седмица гимназиалните ученици от 119-то училище в София, вероятно ще влизат в час онлайн. В предаването "Тази сутрин" по bTV, директорът обясни, че е пуснал анкета сред родителите и засега не среща отпор.

В по-малките области, като Ловеч например, мярката ще се ползва в краен случай.

Повечето учители са "ЗА" редовната фирма.

"Не винаги успяват през телефоните да свършат работа... Ако трябва да се изправи някакъв уордовски документ, трябва да се изпрати домашно, нямат тази възможност каквато биха имали, ако имат лаптоп или настолен компютър“, каза Веселка Божукова, учителка.

От просветното министерство обясниха, че още от вчера 6 училища са в онлайн режим са

"Към момента 0,05 % от учениците са с позитивен тест и 0,5% от учителите", обясни Таня Михайлова, зам.- министър на образованието.

Ограничение колко пъти едно училище може да премине в онлайн режим няма.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!