Няколко рекорда на COVID кризата за последните 24 часа – рекорден брой починали, заразени и процент положителни проби.

42 души изгубиха битката с болестта.

Броят на новозаразените също е изключително висок.

За последното денонощие са регистрирани 2 243 позитивни теста, което означава, че всеки трети изследван, се е оказал с коронавирус.

Броят на заразените сред медицинския персонал за едно денонощие също голям – 65 души.

Рекорден е и броят на хората в болница – те вече са 2130.

Оптимистичната прогноза за развитието на заразата, която прави математикът проф. Николай Витанов, също звучи песимистично. До края на ноември общият брой регистрирани носители на COVID-19 ще бъде 68 500 души.

Още три области минават в „червената зона“ на заразата. Това са Монтана, Разград и Кюстендил. Така критичните точки в страната вече стават 10.

В Спешната болница „Пирогов“ с COVID-19 са 61 души от персонала, отделно от това 60 пациенти са се заразили в лечебното заведение, съобщи директорът проф. Асен Балтов.

В болницата има 79 души в COVID отделението и 5 в реанимацията. Обособяват се два етажа за лечение на пациенти и един – за лечение на персонала.

Няколко клиники са затворени заради заразен персонал и липса на друг, който да го замести.

Лаборатории отчитат, че за разлика от лятото, когато хората масово се тестваха, заради ваканция в чужбина, сега го правят защото или са контактни на болни или самите те са.

„Напрежението ескалира всеки ден, промяната е явна, след като е спрян плановият прием в болниците“, обяснява д-р Ирена Иванова, която е началник на лабораторията в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Тя наблюдава, че хората, минали по-тежко през болестта, имат антитела по-дълго – откриват се 6 месеца след оздравяването. При леките случаи обаче това не е така: „Много леките случаи, това е лично мое наблюдения – няколко души наблюдавам, много бързо загубиха антителата, но се задържа тази липса на усета за мирис“, казва д-р Иванова.

Математикът на Националния щаба – проф. Николай Витанов прави няколко прогнози за  общия брой заразени към края на ноември. Сега те са малко над 40 хиляди и 100.