Оптимистичният вариант за развитието на пандемията у нас е малко вероятно да се случи, коментира математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

„Оптимистичният вариант е изведнъж всички започваме да спазваме мерките и тогава броят на случаите ще падне около 1000 или под хиляда на ден и ще сме на това число в края на ноември – 68 500. За съжаление това е някаква идеална утопична ситуация, която вероятно да не се случи“, посочи Витанов пред bTV.

„Катастрофалната прогноза е, че системите – над 2 хиляди случая стоим ли така – в някакъв момент системите ще започнат да отказват. Междинният вариант е да паднем под 2000 със съвместни усилия и тогава здравната система може да издържи по-дълго време и оттам нататък да използваме това време да натискаме кривата надолу и да се стремим да стигнем под хиляда“, добави той.

Новите случаи у нас са 2243, или около 30 на сто от направените тестове. Т.е., почти всеки трети от изследваните е положителен.

Това е пореден рекорд, който регистрираме, но не и единствен за последните 24 часа. Броят на починалите – 42 души, също е най-високият, който сме имали. Броят на заразените сред медицинския персонал за едно денонощие също голям – 65 души.

Рекорден е и броят на хората в болница – те вече са 2130.

Русе и Монтана вече също са в т. нар. „червена зона“ с над 120 заразени на 100 000 души. Другите области са Благоевград, София, Габрово, Сливен, Търговище, Шумен.