Семейство от Белослав от години произвежда коледни играчки. Изработването на всяка една от тях преминава през четири етапа.

Първият етап е издуването на стъклото, за да придобие играчката кръгла форма. Използва се специално оловно стъкло, което се нагрява до 1000 градуса.

„Започва да се нагрява, като не се слага директно на огъня за да не се спука. Все пак тези тръби не издържат голям термичен шок, за разлика от някои други. Трябва да я нагреем до такава степен за да откъснем достатъчно количество от нея за да направим правилна топка“, обяснява Костадин Калоянов.

След като се нагрее достатъчно, стъклото се размеква и това позволява да бъде издуто. Вторият етап е посребряването на коледната топка от вътрешната страна.

„Това „сребърно огледало“ – вътрешната страна на топката, може да изкара повече от 100 години“, казва Калоянов.

Следва боядисването на коледната играчка. И накрая оцветените топки отиват при Саша Игнатова, която от 30 години се занимава с декорация на стъкло. Всички се рисуват ръчно.

Всяка една коледна играчка, излязла от работилничката е уникална – няма две напълно еднакви по форма, размер или украса.