Единствената оцеляла в България малка фабрика за ръчно правена коледна украса се намира в добричкия квартал „Рилци“ и в нея работят четири жени.

Те са усвоили тънкостите на занаята преди повече от 30 години и могат да превърнат всяка стъклената тръба в топка, снежен човек, елхичка, пиленце.

Първо се загрява тръбата, а след това се раздухва, разказва Митка Стоянова и показва как се прави снежен човек – най-напред тялото, главичката и накрая – калпачето.

След като стъклената фигура е готова, на ход е Василка. Тя рисува върху стъклото, импровизира с четката. Нужна е много точна ръка, казва тя.

Снимка: bTV

За трите месеца в които работят, жените правят около 10 хил. различни играчки. Но тъй като те се продават само преди Коледа, реализацията не е много лесна.

„Интернетът върши голяма работа за нас специално. Обаждат се от София, от Пловдив, от другите градове. Стъклото започна да се търси, китайските играчки вече започнаха да западат и хората не ги харесват. Цените много не ги вдигаме, за да могат да се продават“, казва управителят Георги Керанов.

Снимка: bTV

Изработката на една играчка през всичките етапи отнема ....часа. Малките топки струват 60 стотинки, а големите 1,50 лв.

Вижте във видеото как горещото стъкло се превръща в красива шарена топка: