С наближаването на европейските избори в края на май, една тема започва да придобива все по-голяма популярност. Става въпрос за климатичните промени. Масовите протести на екоактивисти през последните седмици нагледно демонстрираха това.

16-годишната Грета Тунберг се превърна в истинска сензация. Тя даде началото на едно глобално движение, призоваващо за повече усилия в борбата с климатичните промени. Протестите в цяла Европа показаха, че това е една от най-важните теми преди изборите за Европарламент. Политиците са наясно с това.

„Това е социална революция, тя вече започна. Уважаеми колеги, ние трябва да бъдем част от нея”, посочи евродепутатът Удо Булман.

„Преди, останалите партии казваха: "Няма нужда да правим каквото и да е, никой не се вълнува от темата за климатичните промени". Оказа се, че много хора се вълнуват, особено младите”, смята и друг евродепутат – Ска Келер.

Европейският съюз си е поставил амбициозната цел до 2050 година да спре отделянето на вредни емисии. Но не всички страни са съгласни. Сред тях е Полша, където въглищата осигуряват около 80 процента от електроенергията.

Снимка: EPA

Добивът на въглища е начин на живот в Силезия. Повечето миньори живеят именно тук. Сред тях е Войтек.

„Почти никой, който работи това, не си харесва работата. Тя е много тежка, но поне е стабилна”, споделя Войтек.

В Полша, въглищата са със статут на национално съкровище. Те са считани за ключа към енергийната независимост на страната. В тази индустрия работят около 100 000 души. Въпреки трудностите, пред които се изправя всеки ден, Войтек не иска да сменя работата си.

Благодарение на въглищата в Силезия Полша успя да се възстанови след Втората световна война, казва той.

Един от основните проблеми е, че 19 милиона поляци се отопляват на въглища. В резултат, въздухът в страната е много мръсен и предизвиква здравословни проблеми за хората.

На фона на продължаващите протести на екоактивисти, едно нещо е ясно – предстоящите избори ще определят посоката, в която ще поеме борбата с климатичните промени.