Като дете Кен Фолет няма възможност да гледа телевизия и затова чете много книги. Това го подтиква да стане писател и днес е един от най-успешните в света. Авторът на „Устоите на Земята“ е продал над 160 млн. копия от книгите си. Кен Фолет даде интервю на кореспондента на bTV във Великобритания Васил Христов за предаването „Тази събота и неделя“.

Снимка: Getty Images

Писателят е роден през 1949 г. в Кардиф, Уелс. Тъй като семейството му е част от религиозна секта, на младия Кен му е забранено да гледа кино и телевизия. Това го насочва към обществената библиотека, която отваря очите му за света.

Дебютната му книга „Ухото на иглата“ излиза през 1978 г. Писателят споделя, че е решил да я напише и публикува, защото се е нуждаел от 200 паунда, за да си оправи колата. За тази книга той печели награда „Едгар“ за най-добър роман.

В следващите години успехът на писателя става все по-голям. Появяват се бестселърите „Третият близнак“, „Ключът към Ребека“, „Мъжът от Санкт Петербург“ и „Долината на лъвовете“.

Снимка: Getty Images

За зрителите на bTV Кен Фолет разкри стъпка по стъпка как се създава супер успешен трилър.

„Стъпка едно е планиране и изследване, стъпка две е да напишете първия вариант и третата стъпка е да пренапишете всичко“, обясни той. „И това отнема ужасно количество време. За някои от историческите ми романи ми трябваха години за тези три стъпки.“

Според него най-важното нещо, което един начинаещ писател може да направи, е да чете добри автори и поети. Особено поетите успяват да намерят пътя към всяка дума, което е изключително важно и за писателите на проза.

Любопитен факт е, че писането не е единственото изкуство, в което Кен Фолет се изявява. Почти толкова, колкото обича книгите, той обича и музиката. И е дотолкова ентусиазиран, че участва като бас китарист в две групи.

Писателят вярва, че светът, в който живеем днес, е по-опасен отколкото който и да е минал период. Той е писал за опасността от ядрена война, съществува и опасността от вируси и третата опасност са климатичните промени. Има три пътя, по които човешката раса може да стигне до своя край.

„Аз не изпращам послания, не съм толкова умен, колкото моите читатели“, каза Фолет. „Те едва ли искат някой да им казва какво да мислят или да им казва как да гласуват.“

От тази седмица в 60 държави по целия свят се състоя премиерата на новата книга на Кен Фолет – „Never”, в която се разказва за опасността от трета световна война.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!