„По отношение на кризи, свързани с технически средства за спасителни операции, сме доста назад. Законовата база е меко казано неадекватна, а когато това е така, имате неадекватни хаотични действия“, коментира уволнения изпълнителен директор на „Морска администрация“ кап. Живко Петров в предаването „Тази събота“. Той беше отстранен заради кризата със заседналия кораб „Вера Су“ край Камен бряг. 

Според него „Морска администрация“ се занимава предимно с административни дела – издаване на документи, проверка на кораби и лодки, на пристанища. „Аварийното звено е в състав от 20 човека, разполага с няколко катера предимно за спасяване на човешки живот. Това е аварийна ситуация, за която няма сили и средства нито една институция. Трябва да има законова база и след това система за бързо и ефективно наемане на такива средства и сглобяване на спасителен екип“, посочи бившият директор.  

По думите му трябва да има законова база и възможност „Морска администрация“ да наема кран, да наема баржи и влекачи. „Няма как при сегашния закон. Нека някой ми каже по кой закон „Морска администрация“ може бързо без обществени поръчки и с какъв бюджет да наеме техника в рамките на един – два дни, когато беше хубаво времето. От там дойде забавянето“, обясни още кап. Живко Петров.

„Кризата ще бъде овладяна, но ако нещата останат така, след това ще уволнят следващия изпълнителен директор, съответният министър ще се упражнява, особено в тази политическа обстановка, и нищо няма да се реши“, каза той.