Времето не позволява да се направи опит за изтегляне на кораба, заседнал край Камен бряг, както и за разтоварване на товара му. Морето днес е много бурно, а вълните достигат до 2 м, предаде кореспондентът на bTV в региона.

Според Димитър Франгов – водолаз от Българска федерация по подводни спортове, акцията по спасяването на кораба е неуспешна, защото е закъсняла.

„Не мисля, че избраха най-правилният момент да се опитат да дръпнат кораба“, отбеляза той.

„Към 25 септември, когато Найден Недев направи кадрите и това беше първото гмуркане на хора около кораба, се видя, че плавателният съд е някъде метър над дъното с изключение на предната част, която се е заклещила в скалите. Аз видях същото нещо, когато се гмурнах същия ден“, обясни водолазът.

„При второ ми гмуркане на 26 следобед около кораба видях, че вече ролевата част е легнала долу на пясъка , което затрудни изтеглянето“, добавя Димитър Франгов.  

Според него конкретната ситуация не е усложнена до такава степен, че да се изисква някакъв специален ресурс. „Струва ми се, че първите дни от случката институциите доста се забавиха – първо с информация, и второ с реакция. В момента по никакъв начин не може да се направи каквато и да е акция. Единствено се молим североизтока да стане повече изток и вълните да станат още по-големи“, посочи водолазът.

По думите му няма голям риск за кораба, тъй като кармата му е обърната по посока на вълните, което е твърде малка площ, за да бъде изместен.